Novosti

Kada selfieji mogu širiti iskustvo – razgovor s Petrom Mršom

Petra Mrša svoj diplomski studij fotografije na katedri ADU u Zagrebu zaključila je fotografskim radom i knjigom Vježbanje obitelji. Kao izdavač ove knjige potpisuje se Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Suizdavači su Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Multimedijalni kulturni centar MKC Split i Galerija Kranjčar (Zagreb). Urednici knjige su Petra Mrša, Nataša Šuković i Slaven Tolj.

Knjiga će se u Zagrebu publici predstaviti ove subote 19. prosinca u 12 sati u galeriji Kranjčar. Na promociji će govoriti autorica Petra Mrša, kustosica Nataša Šuković, dizajner Jan Pavlović i ilustrator Stipan Tadić.

 

_MG_0345aw-Ana

 

Većini ljudi sigurno nije nikada palo na pamet da bi se obitelj mogla mijenjati vježbanjem.
Ti si letvicu postavila zbilja visoko i odlučila napraviti upravo to ‒ vježbati svoju obitelj. Što si točno htjela postići?

O drugima najčešće saznajemo putem novih okolnosti. Primjerice, kada je mojoj mami umro tata, prvi sam put vidjela jednu njezinu karakternu crtu za koju dotad nisam znala. Taj dio njezine ličnosti bio mi je skriven sve dok se zajedno nismo našle u novoj situaciji.
Time što unutar obitelji uvijek dijelimo iste aktivnosti, mnogo toga što je svojstveno nekom članu uopće ne vidimo. Htjela sam da izazovemo te ustajale slike mijenjanjem okolnosti u kojima se nalazimo.
Ponekad sam život donese nove događaje, zahvaljujući kojima otkrivamo nove osobine bliskih ljudi. Htjela sam vidjeti je li moguće da namjerno, samoinicijativno isprovociramo nove okolnosti koje bi dovele do novog znanja o nama.

Više…