Novosti

Konstrukcije, uprizorenja i kanali – kratka povijest suvremene i konceptualne fotografije

 

Josip Vaništa, Kolektivna legitimacija (Fotokompenzacija), 1961.

Josip Vaništa, Kolektivna legitimacija (Fotokompenzacija), 1961.

 

7. Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac 29. listopada 2015. ugostili su Sandru Križić Roban, povjesničarku umjetnosti, kustosicu, likovnu kritičarku i istraživačicu koja se suvremenom fotografijom intenzivno bavi duži niz godina. Među ostalim autorica je knjige Na drugi pogled. Pozicije suvremene hrvatske fotografije, jedna od voditeljica Ureda za fotografiju i urednica portala Suvremena hrvatska fotografija.

Izlaganjem pod nazivom Konstrukcije, uprizorenja i kanali, autorica je uvela u kratku povijest suvremene i konceptualne fotografije kao i u temu naznačenu samim naslovom izlaganja: strategije konstruiranja prizora i fotografije te složene „kanalizirajuće“ uloge konceptualne fotografije koja svjesno nadilazi jasne medijske kategorizacije, među ostalim djelujući kao vrsta aktivnog stvaratelja i „nevidljivog“ posrednika.

Naglašavanjem potrebe i mogućnosti revizije očišta, saznanja i tumačenja konceptualne fotografije, kao i činjenice da je često i sama bila u „poziciji nekog tko ni sam nije bio koji put sasvim siguran u ono što gleda“, autorica je na primjeru fotografije iz 1960. godine Skok u prazno Harryja Shunka uvela u mogućnosti njezina tumačenja. Izostavljanje mehaničke reprodukcije stvarnosti, kolažiranje i montiranje scene u kojoj Yves Klein izvodi svoj performans „skoka u prazno“ s visokog uličnog zida, otvara nam pitanje subjekta: je li subjekt sam performer, dokumentacija akcije ili umjetnički rad kao takav (dorađena fotografija u kojoj se ne vidi zaštitna podloga na koju je Klein u stvarnosti doskočio)?

(…)

Cijeli tekst Marije Borovičkić pročitajte ovdje.