Novosti

Kinopremijera diptiha “Dosje Labudović” Mile Turajlić u Dokukinu KIC i izložba fotografija “Arhivski život nesvrstanih”

U srijedu20. rujna u KIC-ovoj Galeriji na katu u 19 sati otvorit će se izložba pod nazivom “Arhivski život nesvrstanih”, a istoga dana s početkom u 21 sat u Dokukinu KIC uz gostovanje redateljice Mile Turajlić održat će se kinopremijera filma ‘Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas’.

Izložba uključuje fotografije i dnevničke zapise iz privatnog arhiva obitelji Labudović te video-radove bazirane na jugoslavenskim informativnim filmovima i žurnalima Filmskih novosti te objedinjuje materijale proizašle iz dugogodišnjeg umjetničkog istraživanja Non-Aligned Newsreels koje je Mila Turajlić pokrenula 2015. godine.

U četvrtak, 21. rujna u Dokukinu KIC s početkom u 19 sati održat će se kinopremijera drugog dijela dokumentarnog diptiha ‘Dosje Labudović: Nesvrstani’, dobitnika Zlatne arene za najbolju  manjinsku koprodukciju na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

Projekcija filma ‘Dosje Labudović: Nesvrstani’, 21. rujna, bit će popraćena panelom pod nazivom “Zaboravljeno nasljeđe Nesvrstanih” na kojem će uz redateljicu Milu Turajlić, sudjelovati povjesničar Tvrtko Jakovina i Budimir Lončar, nekadašnji ministar vanjskih poslova i sam sudionik zbivanja iz filma, te Simo Grbić, zadnji direktor Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva koje je tijekom Pokreta nesvrstanih bilo glavno mjesto susreta i podrške stranim studentima. Panel će moderirati Petra Matić, muzeologinja i aktivistica koja u svojem radu istražuje baštinu nesvrstanosti.