Novosti

Konzekvence izložbe – razgovor o teorijskom tekstu Dimitrija Bašičevića

 

 

 

utorak, 2. studenog u 18 sati
Galerija Spot, Ured za fotografiju, Čanićeva 6 i online (putem aplikacije Zoom)

 

U katalogu izložbe Inovacije u hrvatskoj umjetnosti sedamdesetih godina, koja je 1982. održana u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu, u tekstu naslovljenom “Konzekvence fotografije. 11. Digresija o kulturi i umjetnosti sedamdesetih godina”, Dimitrije Bašičević iznosi nekoliko jedinstvenih teorijskih teza o fotografiji, području u kojem postoje rijetki relevantni kritičko-teorijski prilozi iz tog razdoblja u domaćoj kritici. Bašičević umjetnost sedamdesetih godina smatra svojevrsnim vrhuncem evolucijskog procesa koji je rezultirao novim shvaćanjem pojma i prakse umjetnosti. Nekoliko odlomaka – digresija – govore o duhu kulture i kulturi duha, kulturi i civilizaciji, no za ovu priliku osobito su nam važna konkretna razmatranja o funkciji fotografije u civilizaciji – čije su mjesto i funkcija, prema Bašičeviću, posve neodređeni; ovise o sukobu stare i nove civilizacije, umjetničke izvedbe rukom i strojem. Za njega, fotografija je “bitka za novi modus mišljenja”, ključno otkriće nove civilizacije koju istodobno određuje i profilira na način da ju je moguće “distingvirati kao civilizaciju”. Bašičević raspravlja o složenim mehanizmima gledanja, o procesu kretanja materije smatrajući fotografiju ključnim otkrićem “pamćenja memorije”, što je inače bilo nezamislivo u kulturi ručne (umjetničke) proizvodnje.

O materiji koja misli, o pitanju što je instrument u fotografiji (jer fotografski aparat fotografiju ne čini onime što ona sve je), o tada aktualnim tezama o napretku u umjetnosti (koji se nerijetko dovodio u vezu s područjem tehničkog napretka), o statičnosti kulture i dinamici civilizacije i drugim pitanjima koja Dimitrije Bašičević razlaže u svom tekstu, u utorak 2. 11. u 18.00 u Galeriji Spot razgovarat će Leonida Kovač, Darko Šimičić i Sandra Križić Roban.

 

Razgovor se održava uživo, a bit će ga moguće pratiti i online. Obavezne su prijave na email Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) za oba načina praćenja razgovora. Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje uživo da se prijave najkasnije dan prije održavanja razgovora, a za praćenje putem Zooma do 16 sati na dan događanja. Publika u galeriji dužna je slijediti epidemiološke upute i nositi maske.