Novosti

Sabina Mikelić “Oda radosti” u Galeriji SC

 

Sabina Mikelić u radu Oda radosti dotiče kompleksno pitanje društva i (socijalnih) prava pojedinaca kroz vrlo intimnu obiteljsku perspektivu. Upravo ova mjera vlastite pripadnosti, odnosa u primarnom nukleusu, a onda i relacije sa širim društvom u njenim radovima ispričane su kroz karakterističnu autorsku ulogu koja je uvijek naglašeno neodvojiva od subjekata. Naglašeno, ali nenametljivo otvara pitanje univerzalnosti problema.

Kratka forma misli sugovornika otkriva oprečne stavove i motive, ali i prilike u kojima se nalaze. Odluka prodaje zemlje dolazi od generacije koja je emotivno i fizički uz zemlju vezana i koja u neku ruku generacijski polaže pravo na odluku, očekujući pravo na dostojanstvenu starost, osiguravanje budućnosti djeci koja će im biti zahvalna. Odluka nije laka, ali je morala biti donesena. Nasuprot tome, suočeni smo s drugom stranom, mlađom generacijom, djecom zbog čije budućnosti se donosi odluka koji ne osjećaju zahvalnost nego mješavinu osjećaja krivnje, želje za samoostvarivanjem, sna o neostvarenom, a možda i neostvarivom. Generacijske razlike u doživljaju, zapravo duboko reflektiraju i društveno različite pozicije te ukazuju na situacije koje su do toga dovele. Nakratko suočeni na vanjskoj projekciji rada, akteri se postavljaju u odnos kako sami sa sobom tako i s prostorom.

otvorenje izložbe održat će se u petak, 5. studenog u Galeriji SC s početkom u 19:00. Izložba je otvorena do 27. studenog, radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 13:00.

Razgovor s autoricom održat će se u srijedu, 10. studenog u 19:00 u Galeriji SC.