Novosti

Kvartovski objektiv: izložbe austrijske umjetnice Julije Gaisbacher i beogradskog umjetnika Srđana Veljovića (11. – 28. 4. 2023.)

Galerija Spot / Galerija VN / Živi atelje DK

utorak, 11. 4. 2023., 18:00 – 22:00

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju na otvorenje izložbi koje će se održati u utorak, 11. 4. 2023. na tri kvartovske lokacije – Galeriji Spot, Galeriji VN i Živom ateljeu DK. Pridružite se razgovoru povodom otvorenja izložbe austrijske umjetnice Julije Gaisbacher (Galerija VN, 18:00) u kojem će autorica predstaviti projekt “One Day You Will Miss Me” koji u središte zanimanja postavlja urbanističku preobrazbu Beograda. Nakon toga slijedi otvorenje izložbe “What remains!?” (Galerija Spot, 19:30) na kojoj umjetnica po prvi puta izlaže rezultate umjetničkog istraživanja prostora Zagrebačkog velesajma i Hipodroma. Program ćemo završiti otvorenjem izložbe Srđana Veljovića (Živi atelje DK, 20:30) na kojoj umjetnik predstavlja crno bijele fotografije iz ciklusa “Osamdesete”, a prikazuju prizoze snimljene 1983. i 1985. godine u novobeogradskom Bloku 45, takozvanom “Naselju Sunca”. Izložbe ostaju otvorene do 28. 4. 2023.

Program otvorenja

UTORAK, 11. 4. 

18:00  – 18: 45 / razgovor Nataše Bodrožić s umjetnicom Julijom Gaisbacher povodom otvorenja izložbe “One Day You Will Miss Me” u Galeriji VN (Ilica 163 a)

19:30 / otvorenje izložbe “What remains!?” u Galeriji Spot (Čanićeva ulica 6)

20:30 / otvorenje izložbe Srđana Veljovića u Živom ateljeu DK (Ilica 110)

Julia Gaisbacher, iz serije “One Day You Will Miss Me”, istraživanje u tijeku od 2017. na dalje

 

Julia Gaisbacher, iz serije “What remains?”, istraživanje u tijeku od 2019. na dalje

 

Izložba Julije Gaisbacher What remains!? (Što ostaje!?) objedinjuje istraživanja koja je austrijska umjetnica provela u drugim gradovima i nastavlja provoditi u Zagrebu, a u kojima se posvećuje urbanom razvoju i promjenama koje se događaju u javnim prostorima gradova. Nastojeći zahvatiti brojne složene razine problema na koje je naišla, osobito otpora koje civilni sektor iskazuje prema pojedinim događajima, autorica u mediju fotografije bilježi vlastita zapažanja. Djelujući u području digitalne fotografije, snimke koristi kao “sirov” materijal kojim eksperimentira u postupku tiskanja, uvodeći u izložbene instalacije i druge materijale. Iz njih gradi privremene instalacije koje na izvjestan način sublimiraju njezin proces razmišljanja i istraživanja. Izložba obuhvaća dva ciklusa: u Galeriji VN izložena je serija posvećena drastičnoj transformaciji Beograda (One Day You Will Miss Me), dok je u Galeriji Spot predstavljen materijal koji je nastao za vrijeme njezina istraživanja zagrebačkih urbanističkih i arhitektonskih okolnosti i odnosa prema javnom prostoru (osobito se to odnosi na kontroverzni i srećom neostvaren projekt “Zagrebački Manhattan”). U tu svrhu, umjetnica izlaže fotografsku dokumentaciju koju je prikupila i koju je moguće iskoristiti za promišljanje drastičnih promjena u gradskim četvrtima kojima svjedočimo posljednjih godina.

Srđan Veljović, iz ciklusa “Osamdesete”, 1983.-1985.

 

U suradnji sa Živim ateljeom DK priredili smo izložbu Srđana Veljovića, fotografa i konceptualnog dokumentarista iz Beograda. Njegov ciklus pod nazivom Osamdesete posvećen je problemu identiteta i načinima kako se on iskazuje tokom vremena u različitim političkim formacijama. Serija fotografija nastala je između 1983. i 1985. godine u novobeogradskom Bloku 45, takozvanom “Naselju Sunca” koje je realizirano kao utopistički, biopolitički projekt izveden u vrijeme zalaska jugoslavenskog socijalizma. Taj se projekt danas može smatrati utopijskim, a definirala ga je scena mlade generacije koju prate ove fotografije. U to vrijeme stvoreni su uvjeti odrastanja generacije koja se iz današnje perspektive čini visoko privilegiranom. Na jednoj razini, ove fotografije možemo promatrati i kao dokument odrastanja jedne od posljednjih bezbrižnih generacija SFRJ, posebno u svjetlu nastupajućih devedesetih.

Srđan Veljović, iz ciklusa “Osamdesete”, 1983.-1985.

 

Nekad smatran gradskom četvrti industrije, vojske, stanovanja i obrtničkih manufaktura, Črnomerec se danas posve drugačije percipira. Stoga se nužno postavljaju pitanja što je Črnomerec bio i što je on danas te koje je uvide moguće izvršiti kako bi se – primarno kroz medij fotografije (ali uz uključivanje i drugih medija) – te kroz niz programskih sadržaja osvijestio ovaj gradski prostor, simbolički u njega upisujući osobna iskustva te preuzimajući ona iz prošlosti. Kvartovski objektiv pokrenut je 2019. godine u suradnji Ureda za fotografiju s Galerijom VN i Živim ateljeom DK, a cilj multidisciplinarnog projekta je uočiti i oblikovati sadržaje grada, pozitivno utjecati na značenje povijesnih, emocionalnih i drugih sačuvanih slika kako bi se potaknula pozitivna promjena odnosa prema prostoru koji nas okružuje.

U odabiru aktivnosti osobita pozornost polaže se na javni prostor, a referentna iskustva moguće je prenijeti i na druge gradske četvrti, pa i na druge gradove. To znači da se kontekst Črnomerca ne razvija isključivo kroz prizmu kvartovske ekskluzivnosti, nego i kroz odnose koji se uspostavljaju u širem gradskom tkivu, uz prepoznavanje i kontekstualizaciju posrednih međusobnih utjecaja.

Programske aktivnosti Kvartovskog objektiva zamišljene su za različite korisnike, bez obzira na porijeklo, društveni status, obrazovanje, generacijsku i/ili druge vrste pripadnosti, a sadržaji su otvoreni za kritička preispitivanja i inicijative koje proizlaze iz izravne komunikacije s publikom. Na taj način korisnicima se omogućuje da pomoću sadržaja u kulturi izriču svoje mišljenje o problemima i razlozima koji su do njih doveli, dok ih se zamišljanjem i predlaganjem novih sadržaja aktivno uključuje u dijalog o aktualnim kvartovskim i gradskim pitanjima kao što su planiranje, razvoj, okoliš, različitost, marginaliziranost, kulturna produkcija. Kvartovski objektiv potiče pozitivne društvene promjene, usvajanje kulturnih navika te ukazuje na potrebu promišljanja i sudjelovanja u kulturnim sadržajima, s ciljem odgajanja novih generacija korisnika i kreatora budućih programa. Programski sadržaji su besplatni za sve korisnike.

 

Realizacija izložbi Julije Gaisbacher omogućena je uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.