Novosti

Kvartovski objektiv predstavlja “Slovenski vikend”

U sklopu projekta Kvartovski objektiv, kojeg je inicirao Ured za fotografiju u suradnji s Galerijom VN i Živim ateljeom DK, od petka 7. lipnja do nedjelje 9. lipnja, u Galeriji Spot održat će se niz događanja pod zajedničkim nazivom Slovenski vikend.

Podsjetimo, Kvartovski objektiv startao je s prvim danom lipnja, kada je održana tematska šetnja kvartom Črnomerec, a sve do kraja mjeseca bit će organizirano nekoliko događanja, izložbi i radionica posvećenih Črnomercu, zagrebačkoj četvrti u kojoj su smještene galerije VN i Spot te Živi atelje DK (info). Cilj je ovog multidisciplinarnog projekta percipirati i oblikovati sadržaje grada, pozitivno utjecati na značenje povijesnih, emocionalnih i drugih sačuvanih slika kako bi se pomoću njih potaknuta pozitivna promjena odnosa prema prostoru i ljudi jednih prema drugima. Projekt se sastoji od niza participativnih, međusobno povezanih programskih sadržaja, a jedan od njih je i Slovenski vikend, nadahnut činjenicom da se u ovom zagrebačkom kvartu nalazi nekoliko ulica nazvanih po značajnim Slovencima (Cankareva, Gregorčićeva, Bleiweisova, Grahorova i Prešernova ulica) te jedna ulica posvećena upravo ovoj državi (Slovenska ulica). Namjera je ovog programa, koji je organiziran u suradnji sa Zavodom Sektor iz Ljubljane, da se kvartovski identitet, shvaćen i putem toponima sačuvanih u nazivima ulica, dodatno naglasi događajima koji upućuju na dobrosusjedske odnose. U sklopu Slovenskog vikenda, Galerija Spot ugostit će nekoliko slovenskih kolega/ica koji će predstaviti svoje umjetničke prakse.

 

Peter Rauch, “Community”, 2012-2013.

 

Tako će slovenski arhitekt, umjetnik i fotograf Peter Rauch na artist talku pod nazivom Tragovi stvarnosti, u Galeriji Spot u petak 7. lipnja, s početkom u 17 sati, predstaviti svoje umjetničko djelovanje, u kojem će biti govora o ambicijama umjetničke prakse, o istraživanju sjecišta društvenih veza i tehničko-formalnih zapisa te, prije svega, o inzistiranju. Autor će predstaviti svoj rad nastao tijekom proteklih nekoliko godina, a u kojem je prisutan kontinuirani interes za složene odnose između dokumentarne i režirane fotografije, stvorenog i pronađenog objekta, mitologije i zapisa.

 

Photobook and photozine

 

U petak 7. lipnja u 19 sati, u Galeriji Spot otvara se grupna izložba Photobook and photozine kustosice Jasne Jernejšek koja će predstaviti pregled produkcije fotoknjiga i photozinea u Sloveniji u proteklih pet godina. Živost i raznolikost ove produkcije ukazuje na činjenicu da medij fotoknjige i photozinea predstavlja prostor za autonomnu ekspresiju i autorski statement, pri čemu je ključni nositelj poruke fotografija, jedan od najraširenijih i najpopularnijih medija današnjice, premda ujedno često olako odbacivanih zbog svoje navodno očite direktnosti. Na izložbi sudjeluju sljedeći autori: Jaka Babnik / Jaka Babnik & Miha Colner / Goran Bertok / Simon Chang / Emina Djukić / Tea Hvala / Ciril Jazbec / Asiana Jurca Avci / Manca Juvan / Iztok Klančar / Andrej Lamut / LEALUDVIK / Robert Marin & Matjaž Rušt / Borut Peterlin / Bojan Radovič / Peter Rauch / Sara Rman / Lucija Rosc / Urška Savič / Matej Sitar / Toni Soprano / Jože Suhadolnik / Špela Škulj / Jane Štravs / Matjaž Tančič / Tadej Vaukman / Wenzel Matjaž & Rene Maurin. Izdavači predstavljenih knjiga su Rostfrei Publishing i The Angry Bat. Izložba ostaje otvorena do nedjelje 9. lipnja. Također, u subotu, 8. lipnja u 17 sati, u Galeriji Spot održat će se i diskusija o izdavaštvu i drugih DIY/DIT praksama u području fotografije i umjetnosti u kojoj će, uz moderaciju Sandre Križić Roban, sudjelovati slovenski fotografi Jaka Babnik, Bojan Radovič i Peter Rauch.

 

Neja Tomšič, “Opium Clippers”

 

U subotu i nedjelju, 8. i 9. lipnja, s početkom u 11 sati, u Galeriji Spot vizualna umjetnica, pjesnikinja i spisateljica Neja Tomšič izvest će prigodnu čajnu ceremoniju, uz pričanje (istinitih) priča o zaboravljenim epizodama iz svjetske povijesti, dok istovremeno priređuje i ispija (zajedno s prisutnom publikom) čaj. U drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća trgovina čajem i opijumom bila je jedna od najlukrativnijih u svijetu, no ujedno i podvrgnuta potpunoj kontroli velikih europskih kolonija i moćnim privatnim korporacijama. U svojoj umjetničkoj knjizi Opium Clippers, Tomšič kombinira fotografije i tekst, stvarajući narative temeljene na povijesnim dokumentima, koji pritom transformiraju faktografiju na simboličku razinu. Trgovina čajem i opijumom upućuje na onaj period u povijesti kada su (trans)formirane kategorije politike, klase, roda, religije i kulture kakve poznajemo danas, ali i na sadašnje vrijeme te na činjenicu da se korijeni današnjih ekonomsko-vojnih dominacija mogu pronaći upravo u ovim povijesnim trgovačkim pojavama. Izvedba će biti na engleskom jeziku, trajat će 80 minuta, a sudionici se upozoravaju da je nepoželjno izlaženje tijekom trajanja izvedbe (kao i korištenje mobitela). Broj sudionika/ca je ograničen, a sudjelovanje je potrebno prethodno prijaviti na e-mail adresu uredzafotografiju@gmail.com.

 

SLOVENSKI VIKEND (petak 7. 6. − nedjelja 9. 6.) 
Galerija Spot, Čanićeva 6

Raspored:

petak 7. 6. u 17.00
Galerija Spot

Artist talk Petera Raucha: Tragovi stvarnosti

petak 7. 6. u 19.00
Galerija Spot
Otvorenje grupne izložbe Photobook and photozine
Kustosica: Jasna Jernejšek
Izdavači: Rostfrei Publishing, The Angry Bat
Izložba ostaje otvorena do nedjelje 9. 6. (radno vrijeme galerije u subotu i nedjelju: 16-19 h).

subota 8. 6. u 11.00
Galerija Spot

Pričanje priča o opijumskim ratovima uz sudjelovanje Neje Tomšič, autorice knjige Opium Clippers (Rostfrei Publishing)

subota 8. 6. u 17.00
Galerija Spot
Diskusija o izdavaštvu i drugim DIY/DIT praksama u području fotografije i umjetnosti
Sudjeluju: Jaka Babnik, Bojan Radovič, Peter Rauch
Moderira: Sandra Križić Roban

nedjelja 9. 6. u 11.00
Galerija Spot

Pričanje priča o opijumskim ratovima uz sudjelovanje Neje Tomšič, autorice knjige Opium Clippers (Rostfrei Publishing)