Novosti

Pokaži svoj mi foto: radionica o privatnim fotografskim arhivima

U sklopu projekta Kvartovski objektiv (o kojem više možete doznati ovdje), u ponedjeljak 10. lipnja u 18 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6) održat će se fotografska radionica Pokaži svoj mi foto, u kojoj se uz pomoć stručnjaka naglašava važnost memorije mjesta, očuvanje privatnih fotografskih arhiva i njihovo aktivnije uključivanje u istraživanja do kojih dolazi razvojem ovakvih projekata. Stručnjaci koji se bave poviješću stambene i javne arhitekture (Zrinka Paladino) i fotografskom arhivskom građom (Hrvoje Gržina) u susretu s građanima ukazat će na važnost fotografije i mogućnosti koje se pomoću ovog medija nude zainteresiranima.

 

 

Otvaranje fotografskih arhiva za istraživače su prigode od posebnog značaja, osobito ako se ti arhivi odnose na prostor koji je do neke mjere poznat. Nerijetko se tijekom vremena pojedinosti zaborave, ili ćemo se naći u situaciji da nam nitko nije mogao pokazati i ispričati kako je izgledao dio grada u kojem se svakodnevno krećemo. Važnost privatnih arhiva, pa čak i onih “najobičnijih”, sačuvanih u kućnim foto-albumima, fokus je ove radionice. Tom prilikom očekuje se od posjetitelja da donesu poneku fotografiju iz svojih “kućnih arhiva”, koje ćemo tom prilikom zajedno komentirati i ukazati na potrebu njihovog skeniranja i čuvanja u digitalnom obliku. Na taj način se znanje o prostoru, njegove (zaboravljene) vrijednosti, kao i neizbježne promjene neće prepustiti zaboravu. Osim toga, doznat ćemo ponešto i o arhitektonskoj i urbanističkoj vrijednosti Črnomerca, upozoriti na procese koji se događaju u našoj neposrednoj okolini, te komentirati načine kako je pomoću znanja i fotografije moguće pridonijeti pozitivnim promjenama.

U radionici sudjeluju dr. sc. Zrinka Paladino, arhitektica i znanstvenica koja godinama djeluje na području zaštite spomenika arhitekture i urbanih ambijenata, autorica zapaženih studija o arhitektima iz razdoblja moderne te knjiga o Nikoli Filipoviću, Lavoslavu Horvatu i Zagreb – Antivodič, a koja je uz ostalo završila tečaj umjetničke fotografije; i dr. sc. Hrvoje Gržina, arhivski savjetnik i pročelnik Središnjeg fotolaboratorija Hrvatskog državnog arhiva, koji istražuje povijest fotografije te osobito povijesne fotografske procese i načine upravljanja fotografijama u arhivima, a o čemu je objavio niz znanstvenih i stručnih članaka.

 

Broj sudionika na radionici je ograničen, a prijave se primaju e-mailom na adresu uredzafotografiju@gmail.com.