Novosti

KVARTOVSKI OBJEKTIV: Razgovor s Tomislavom Javorčićem i projekcija filma “John Cage, portret kompozitora”, 1985.

Ured za fotografiju i Centar za kulturu i film Augusta Cesarca pozivaju na popratni program izložbe “Posjet Johna Cagea Črnomercu, 1985.”. Razgovor s Tomislavom Javorčićem i projekcija filma “John Cage, portret kompozitora”, 1985. (urednica: Seadeta Midžić) održat će se u ponedjeljak, 20. 11. s početkom u 20:00 sati u prostoru Centra za kulturu i film Augusta Cesarca (Teatar EXIT), Ilica 208.

Tomislav Javorčić nekadašnji je zaposlenik Centra za kulturu i film Augusta Cesarca te je jedan od ključnih aktera organizacije Cageovog posjeta zagrebačkoj četvrti Črnomerec 1985. godine. Fotografije iz njegovog arhiva, a koje je snimio Luka Mjeda, primjer su materijala važnog ne samo za osobno sjećanje, nego i za širu zajednicu. Voditeljica projekta “Kvartovski objektiv” Sandra Križić Roban će u razgovoru s Tomislavom Javorčićem nastojati rekonstruirati okolnosti Cageovog dolaska na Črnomerec kako bismo popunili pukotine kvartovskog sjećanja, ali i neke druge oblike djelovanja u kulturi, koji su obilježili 1980-e godine.

U sklopu programske aktivnosti zakazano je prikazivanje filma o posjetu Johna Cagea Zagrebu, 1985. godine, a koji je uredila Seadeta Midžić.

“Kvartovski objektiv” u središte postavlja zagrebačku četvrt Črnomerec, a cilj ovog multidisciplinarnog projekta je uočiti i oblikovati sadržaje grada, pozitivno utjecati na značenje povijesnih, emocionalnih i drugih sačuvanih slika kako bi se potaknula pozitivna promjena odnosa prema prostoru koji nas okružuje. Program je fokusiran na medij fotografije koji je zahvaljujući razvitku tehnologije svima dostupan i jednostavan za korištenje (osobito kamere mobilnih telefona), u velikoj mjeri razumljiv te s druge strane vrlo individualan, jer svi snimaju različito. Time se potiče razumijevanje i uvažavanje različitosti u pristupu i interpretaciji teme. U odabiru programskih aktivnosti posebnu pozornost obraćamo na javni prostor kvarta kako bismo osvijestili njegovu povijesti, ali i uspostavili nove ideje za izgradnju u budućnosti te kontekstualizirali Črnomerec u širem gradskom tkivu.

 

Istraživanje građe o Johnu Cageu: Arhiv HRT, Zagreb

Fotografije iz privatnog arhiva Tomislava Javorčića uvrštene su u digitalni arhiv Ureda za fotografiju.

 

Izložba je dio programskih aktivnosti projekta Kvartovski objektiv koji je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba u okviru programa Kultura i umjetnost u zajednici te sredstvima Turističke zajednice Grada Zagreba u sklopu platforme Artupunktura.