Novosti

Luka Kedžo dobitnik Grand prix nagrade 33. Salona mladih

U Domu likovnih umjetnika 6. studenog dodijeljene su nagrade za najbolja ostvarenja 33. Salona mladih pod temom Troškovnik. Ove su godine u službenoj konkurenciji dodijeljene su čak tri HPB novčane nagrade, dvije HPB posebne pohvale te MSU nagrada, dok su, izvan službene konkurencije, zahvalnošću privatnog donatora uručene dvije jednakovrijedne novčane Nagrade Iva Vraneković – umjetnik umjetniku te jedna pohvala.

luka kedzo

Luka Kedžo

Odbor za dodjelu HPB nagrada dodijelio je HPB Grand prix 33. Salona mladih u vrijednosti 10.000,00 kn fotografu Luki Kedži za rad KYKLOP G.M.B.H., 2. HPB nagradu u vrijednosti 7.000,00 kn umjetničkom tandemu Mariji Plečko i Petri Orbanić za rad Dah, dva…, dok je 3. HPB nagrada u vrijednosti 5.000,00 kn dodijeljena multimedijalnom umjetniku Mihaelu Gibi za rad Sunčano uz mogućnost razbojništva.

MSU nagrada otišla je Miranu Šabiću za rad Troškovnik, a novouspostavljena Nagrada Iva Vraneković – umjetnik umjetniku, koja podupire rad i produkciju mladih umjetnika, dodijeljena je slikaru Pavlu Pavloviću za radove Sinnerman i How te Maku Melcheru za monumentalnu prostornu instalaciju Bez naziva.

kedzo

Luka Kedžo, KYKLOP G.M.B.H.

“Tumačenje, opravdanje, istraživanje, autonomija, fondovi, financiranje, struka, rad, zarađivanje, koncept, umjetnički rad, djelo, umjetničko djelo, materijalnost, kompleksnost, školovanje, egzistencija, model financiranja, ironija, tržište rada, tehnologija, pojedinac, realnost, produkcija, kreativnost, scena, kultura… No što je s djelom, koje se po sebi otkriva kada razmaknemo sve ove zastore?” propitkuje Luka Kedžo.

Umjetnik koristi materijal koji smatra primarnim za svoje stvaralaštvo – fotografsku opremu.

“Krenuo sam u kreiranje ovog rada iz obijesti i želje da samoj opremi zadam uvjete koje ja proživljavam kao radnik i kao umjetnik. No, materijal ne razumije, a umjetnik ne odustaje. Izgleda da to smo na to pristali od početka. ”

kedzo_SM

Luka Kedžo, KYKLOP G.M.B.H.

Luka Kedžo u svom radu KYKLOP G.M.B.H. polazi od fotografske opreme koja mu je osnovno sredstvo rada, materijal koji smatra primarnim za svoje stvaralaštvo. KYKLOP G.M.B.H. je instalacija nastala po uzoru na fotografski stativ, sklopljen od poklonjenih dijelova fotoaparata, s objektivom kao velikim kiklopskim okom. Rad je do sada bio izlagan kao trodimenzionalni objekt u prostoru (postavljen na nogare ili obješen naglavačke), a sada je na Salonu predstavljen dvodimenzionalno u mediju fotografije. Na prvoj je fotografiji sama konstrukcija u svojoj ogoljenosti, krhkosti, crnom samoljepljivom trakom povezanih dijelova, dok je na drugoj ogrnuta zlatnim plaštom poput kralja. Dakle, oprema, odnosno sredstvo za rad kao gospodar situacije i preduvjet za kvalitetno umjetničko djelo ili samo kao fikcija.
Luka Kedžo je umjetnik u stalnom preispitivanju medija fotografije. U svom vrsno produciranom radu mitska naziva kroz različite je medije i aspekte te na osebujan i ironičan način odgovorio na temu Salona te ponovo ukazao na bitna pitanja stvaranja i produciranja umjetničkog rada.” – stoji u obrazloženju Odbora za dodjelu HPB nagrada.

Kedzo, odbor

Luka Kedžo i Odbor za dodjelu HPB nagrada

Luka Kedžo rođen je 1986. godine u Dubrovniku. Godine 2014. završio je postdiplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kontinuirano sudjeluje na umjetničkim radionicama te izlaže u zemlji i inozemstvu. Izlagao je na izložbi finalista T-HT nagrade te je bio finalist Nagrade Radoslav Putar 2016. za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika do 35 godina.