Novosti

Izložba Tjaše Kalkan u Galeriji SC

U srijedu, 7. prosinca u 20 sati, u Galeriji SC otvara se završna diplomska izložba mlade fotografkinje Tjaše Kalkan pod nazivom Dijalozi.

Vođena subjektivnim doživljajem tjelesne, pa i psihološke skučenosti, autorica se bavi granicama slobode u javnom prostoru performativno intervenirajući u svakodnevnicu tih prostora fotografirajući inscenirano žensko tijelo u odnosu na slučajne prolaznike.

 

tjasa-kalkan-dijalozi

Tjaša Kalkan Dijalozi

 

Kustosica Marta Kiš o izložbi kaže: “Tjaša Kalkan kao polazište bira motiv oslobađanja tijela od društveno prihvatljivih formi unutar određenoga urbanističkog prostora. Režiranjem scene u kojoj objekt ima određenu zadaću unutar zadanog prostora ona povezuje performativni moment s fotografijom. Tijelo oslobođeno svih normi, dječje zaigrano, neočekivano umetnuto ponekad rezultira začuđujućim situacijama u koje se neplanirano uključuju i slučajni prolaznici, (svakodnevni) korisnici urbanih prostora. Upravo je ta reakcija neupućenih prolaznika moment koji fotografkinja odlično prepoznaje, moment koji naglašava prvotni i početni, začudni motiv. Moglo bi se reći da je upravo ta zaigrana angažiranost, neovisno o motivu koji snima, svojstvena poetika Tjaše Kalkan.

 

tjasa-kalk-dijalozi

Tjaša Kalkan Dijalozi

 

Navodeći Valie Export i Vlatku Horvat kao umjetnice koje su utjecale na rad koji izlaže u Galeriji SC, zapravo se i sama svrstala u programski niz koji se od kraja šezdesetih godina kreira u prostoru cijelog Studentskog centra i još jednom potvrdila početnu tezu ovoga teksta.”

 

tjas-kalkan-dijalozi

Tjaša Kalkan Dijalozi

 

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku BiH. Trenutno je apsolventica diplomskog MA studija Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, te paralelno MA studija Germanistike/Francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na četiri samostalne i dvadesetak skupnih izložbi. Radila je kao fotograf na međunarodnim filmskim setovima, te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima. Godine 2012. osvaja Posebnu nagradu za najboljeg mladog umjetnika na festivalu Rovinj Photodays. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

kalkan-15

Tjaša Kalkan Dijalozi

Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca 2016. godine.