Novosti

Manfred Willmann u Galeriji Spot (26. 9. – 14. 10. 2022.)

26. 9. – 14. 10. 2022.

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe austrijskog umjetnika Manfreda Willmanna, a koje će se održat u ponedjeljak, 26. 9., u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva ulica 6, Zagreb). 

Manfred Willmann, from: “Schwarz und Gold”, 1979.

Galeriji Spot Ureda za fotografiju u Zagrebu 26. rujna otvara se izložba znamenitog austrijskog fotografa Manfreda Willmanna. Obilježavajući sedamdesetu godišnjicu umjetnikova rođenja, uz odabir radova iz njegovih najpoznatijih serija “Schwarz und Gold” (1979.–1981.), “Die Welt ist schön” (1981.–1983), “Das Land” (1981.–1993.) i “Für Christine” (1984.–1988.), ovom prilikom bit će prikazan i izbor recentnih radova. Willmannovu fotografiju karakterizira izravnost i razumljivost sadržaja, te istraživački dokumentarizam. On otkriva ono već znano bez patetike, kako je zapisao Goldstein, postavljajući svojim fotografijama niz pitanja o etici i uvjetima egzistencije, pokazujući kako velike životne teme mogu biti prikazane u “malim” oblicima.

Willmannova izložba, uz ostalo, prilika je da se prisjetimo njegove samostalne izložbe u Arhivu TD iz 1981., izložbenom prostoru za promociju i istraživanje suvremene fotografije koji je Petar Dabac vodio u Ilici 17 u Zagrebu. O Willmannovom radu tada je pisao Albert Goldstein, pisac, pjesnik i prevoditelj, čiji će tekst ovom prilikom biti ponovno objavljen. Na taj način osvrnut ćemo se na važno razdoblje kada je, u kontekstu umjetničkog udruženja Forum Stadtpark, započelo djelovanje Camere Austrie koju je Willmann osnovao zajedno s Christine Frisinghelli i Seiichijem Furuyom, promovirajući suvremenu fotografiju kao diskurzivno područje i značajnu snagu u cjelovitom razvoju kulture. Suradnja umjetničkih organizacija iz Graza i Zagreba i pripadnost sličnom fotografskom i intelektualnom krugu jedan je od poticaja za recentna istraživanja i historizaciju zbivanja u području suvremene fotografije.

Izložba ostaje otvorena do 14. listopada 2022.Izložba je financijski potpomognuta sredstvima Austrijskog kulturnog forumaZaklade Kultura novaMinistarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

This post is also available in: English