Novosti

SPOT ON PHOTOGRAPHY: Fotografija u suvremenoj dubrovačkoj umjetnosti

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje u online predavanju u sklopu ciklusa SPOT ON PHOTOGRAPHY. U predavanju naslovljenom Fotografija u suvremenoj dubrovačkoj umjetnosti – specifičnosti prostorno-vremenskih kategorija povjesničarka umjetnosti Rozana Vojvoda govorit će o recentnim zbivanjima u području fotografije u gradu Dubrovniku. Predavanje će se održati u četvrtak, 15. rujna, u 19:00 sati putem platforme ZOOM, a sve zainteresirane pozivamo da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dva sata prije održavanja predavanja.

Marko Ercegović, iz serije fotografija “Sve ili ništa”, 2012.

 

Predavanje će obuhvatiti fotografske radove ili radove vezane uz medij fotografije nekoliko suvremenih dubrovačkih umjetnika/ca (Slaven Tolj, Ana Opalić, Marko Ercegović, Ivana Dražić Selmani, Ivona Vlašić, Ivana Pegan Baće, Ana Požar Piplica, Luko Piplica, Katarina Ivanišin Kardum, Ivana Jelavić, dubrovačka dionica djelovanja Antuna Maračića) koji će se interpretirati s obzirom na specifičnosti obuhvaćenih prostorno-vremenskih kategorija. Riječ je o umjetnicima/cama koji su ili rođenjem ili mjestom življenja (bili) vezani za Dubrovnik, a povezuje ih intenzivno promišljanje i referiranje na dubrovački ambijent i kritičko sagledavanje vlastitih pozicija u ljudskom i umjetničkom smislu. Reagiranja na dubrovački ambijent uključuju interpretaciju prostorne specifičnosti s osobitim naglaskom na izolaciju, tematiziranje političko-društvene komponente koja se često tiče pretvaranja javnog prostora u privatni i negativnih implikacija turizma, uključivanje ambijenta u ispitivanje kategorije identiteta, ali i «lirično»tretiranje pejzaža koji postaje kanal sasvim osobne priče. Problematiziranje kategorije “vremena” u radovima odabranih umjetnika/ca uključuje stvaranje fotografskih serija u dugotrajnom vremenskom razdoblju koje su najčešće work in progress, radove koji relativiziraju vremenske kategorije korištenjem starih fotografija najčešće (ali ne i isključivo) iz obiteljske ostavštine kao integralnih dijelova rada, suprotstavljanje različitih vremenskih slojeva i tematiziranje kategorije „istodobnosti“ i cikličnosti vremena u dubrovačkom / mediteranskom ambijentu.

Rozana Vojvoda rođena je 23.4.1974. godine u Dubrovniku. Diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine, a magistrirala (2001.) i doktorirala (2011.) na Srednjeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Radi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik od 2005. godine na izložbama moderne i suvremene umjetnosti, 2013. godine postaje viša kustosica, a 2020. godine muzejska savjetnica. Od 2016. godine (od 2020. godine u svojstvu docentice) predaje na Sveučilištu u Dubrovniku, Odjel za povijest Jadrana i Mediterana (Odsjek za humanističke znanosti u osnivanju), te od 2019. godine na Odsjeku za umjetnost i restauraciju. Bavi se likovnom kritikom, objavljuje u znanstvenim i stručnim časopisima, član je HS AICA.
Kontakt:
rozana.vojvoda@momad.com
rozanavojvoda@gmail.com