Novosti

Mapiranje kvarta

Ova izložba okuplja radove petero studenata fotografije zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Zajednička tema gradska je četvrt koju ne poznaju: ulice, detalji, priče i mogući urbani krajolik koji tek treba otkriti.

U takvoj situaciji i relativno kratkom vremenskom okviru njih je petero vođeno različitim senzibilitetima i pogledima mapiralo kvart sažimajući njegove nove koordinate u prizore na prozorima galerije. Ono što ih je sve okupiralo je mjesto.

Anja Kolić i Sven Ćustović prolaze kvartom zauzimajući sličnu poziciju flanera. Pritome Kolićeva gotovo turistički fi-ksira široke kadrove, kuće snimljene s ceste koje supostavlja u njihovoj raznolikosti. Ćustović pak prilazi bliže, zahvaća dvorišta, ljude i detalje. Sasvim drukčiji pristup imaju Matija Pekić i Iva Korenčić. Oni ulaze u interakciju sa stanovništvom i u tom odnosu aktiviraju mjesto koje je njima, za razliku od sugovornika, nepoznato.

Matija Pekić poziva na igru, ostavlja darove na mjestima na koja upućuje izloženim fotografijama, a potom nalaznicima nudi usluge obiteljskog fotografiranja. On kvart prikazuje isključivo kroz javni prostor namijenjen okupljanju i druženju: parkove i igrališta.


Autorica fotografije: Anja Kolić

Iva Korenčić u suradnji s obližnjim vrtićem organizira radionicu na kojoj djeca slikaju svoja mjesta. Ona ih pak fotografira pa svoje objektivne, dokumentarističke snimke sravnjuje s dječjom prezentacijom. Time se umjetnički postupak razrješava u formalnim i simboličkim pomacima fotografija.

Poetsku je sliku ponudila i Marina Paulenka. Ona fotografira napuštenu zgradu Telekomunikacijskog centra u radničkoj ulici sa specifičnim osvjetljenjem uslijed prodiranja sunca kroz zelenu krovnu barijeru. U derutnom interijeru zaraslom u vitičasto bilje ostvaruje se zanimljiva inverzija: zatvoreni je prostor postao mjesto divlje prirode u urbanoj zoni.


Autorica fotografije: Marina Paulenka

Ovih pet malih ciklusa zaokružuju priču o raznolikosti i oprekama kvarta na gradskoj periferiji, ili bolje: otvaraju put za njihovo istraživanje.Irena Bekić

Izložba se može razgledati od 26.11. – 5.12.2013 – Galerija Prozori, Knjižnica S.S. Kranjčevića, Zapoljska 1, Zagrebmao