Novosti

Prava priroda

Marko Ercegović Galerija Prozori – Knjižnica S.S. Kranjčevića, Zagreb. Serija fotografija Prava priroda snimana je od 2010. do 2013. godine.Na parkingu za radnike u INA-i, za posjetitelje Velesajma ili jezera Bundek, fotografiram četiri stabla.

Na zapuštenom mjestu žive tri topole i jabuka. U fotografskom smislu, istražujem vlastiti odnos prema fotografiranom prizoru. Velika poljana u Novom Zagrebu za mene znači prostor istraživanja tog odnosa. Imam slobodno kretanje: mogu snimati otkuda i kada želim. Stabla su uvijek tamo, što mi omogućava miran rad i polagano snimanje uz ponavljanja, vraćanja na isto mjesto i ispravljanja pogreški. Najveća pogreška je neiskrenost prema fotografiranom: nemogućnost da, barem u trenutku okidanja, uspostavim neopterećen i jasan odnos sa snimanim stablima.

priroda-1
Autor fotografije: Marko Ercegović

Prava priroda fotografije je prijateljstvo. Često dolazim na ovo mjesto, tu se dobro osjećam. Gledam prvo iz daljine pa siđem do njih, uglavnom samo stojim tamo, i ponekad snimam. Snimam bez žurbe dok kasnim kući ili u grad. Stabla su tamo kao da ih je netko zaboravio posjeći. Kada ovdje snimam, imam osjećaj da je svaka fotografija važna, da niti jedna nije za baciti. (Marko Ercegović)

priroda-2
Autor fotografije: Marko Ercegović

Izložba se može razgledati do 06.11.2013 – Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića, Zagreb)