Novosti

Metafora prtljage – međunarodna konferencija o suvremenoj fotografiji

Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 30. 6. – 1. 7. 2015.

Organizacija: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

 

Postoji li stvarna i metaforička prtljaga u fotografiji, gdje mnogo toga ostaje izvan domašaja naših pogleda? Zajedničku povijest umrežuju mjesta čiji je identitet određen (i) sukobima i stradanjima. Mnogi fotografi snimaju fragmente koje ne prepoznajemo, zamračena mjesta ispunjena slutnjom ili obilježena određenim vremenskim odsječkom; mjesta koja izgledaju poput filma i za koja se pitamo postoje li uopće; predjele koji na snimkama djeluju dokumentarno, no ne uspijevaju odgovoriti na pitanje – čega su dokumenti. Fotografija ostaje jedini vidljiv dokaz procesa istraživanja, traganja, pokušaja razgovora.

Tijekom 20. stoljeća brojni su strani pa i francuski fotografi dokumentirali paralelne stvarnosti na području Hrvatske i bivše Jugoslavije, uspostavljajući kontakte i ostvarujući utjecaje na lokalnu scenu u koju su do neke mjere inkorporirali svoj senzibilitet i razumijevanje sredine. Spoj lokalnih i dislociranih ‘gledanja’ rezultirao je novim načinom tumačenja fotografske građe, koja je predmet istraživanja i interpretacija o kojima će se raspravljati za vrijeme konferencije.

 

Sudionici :

Jacques Defert, Thierry Girard, Jean-Marc Tingaud, Christine Frisinghelli, Sandra Vitaljić, Lea Vene, Marija Borovičkić, Barbara Čeferin, Dubravka Osrečki-Jakelić, Sandra Križić Roban, Anthony Haughey

 

Naslovnica

Naslovnica

Raspored

Raspored