Novosti

Morten Andersen u Laubi

15. svibnja u 19h otvara se izložba Black and Blue norveškog umjetnika Mortena Andersena. U 20h slijedi i razgovorom s umjetnikom u kojemu će sudjelovati kustosice Sandra Križić Roban i Vanja Žanko. Izložba fotografija jednog od najvažnijih suvremenih norveških i europskih fotografa, Mortena Andersena donosi cijeli ciklus fotografija Black and Blue, izložen spajajući projekcije više od stotinu fotografija te postav niza fotografija kaširanih na aluminiju.

„Ciklus Crno i plavo posvećen je Oslu, a sastoji se djelomično i od fotografija koje je Morten snimio u sklopu ranijih serija, često ih objavljujući kao autorske knjige. Knjiga fotografija njegov je “osnovni medij”, a za naše je uvjete impozantan broj od osamnaest izdanja koja je uglavnom sâm dizajnirao, ostavljajući snimcima da svoj narativ – ukoliko postoji – podijele s gledateljima. Oslo iz njegove ruke djeluje poznato, kao mjesto koje od nekud poznajemo, gotovo kao grad u kojem živimo. Nema velebnih scena, izdvojenih zgrada koje svjedoče o njegovoj kulturnoumjetničkoj povijesti, ili nečemu važnome. Ljude često tek “okrzne” pogledom, snimajući kroz prozor tramvaja, ili s bicikla kasno navečer, dok ga neravna cesta sprječava da postigne miran i stabilan kadar.
Kišne kapi i snježne pahulje sivom, pomalo dosadnjikavom urbanom krajoliku koji ničim ne iznenađuje daju potrebnu zaigranost, mekoću koja prekriva slojeve zaostale nakon noćnih izlazaka, poput zapišanih zidova kućâ i tenisica zaboravljenih na ulici. Mortenov Oslo otvara se kao mjesto u kojem ćemo se bez problema snaći, prolazeći između zgrada po uhodanom puteljku jedne od livada koje su se oduprle urbanizaciji i uređenju. Snima male, obične stvari na koje nailazi, izravno, bez okolišanja – detalje arhitekture, dječje crteže po zidovima, samoniklo bilje uz kolosijeke. Morten Andersen posvećen je svakodnevici u svim njezinim pojavnostima…“

Sandra Križić Roban

Morten Andersen – www.shadowlab.no