Novosti

Na drugi pogled. Pozicija suvremene hrvatske fotografije

Promocija knjige Na drugi pogled. Pozicije suvremene hrvatske fotografije održat će se u Gliptoteci HAZU (Medvedgradska 4) u ponedjeljak 13. prosinca 2010. u 19.00 sati u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti i UPI-2M plus-a. Knjigu će promovirati Milan Pelc, Iva Prosoli i autorica. Tom prigodom otvorit će se izložba jedanaestoro autora čiji su radovi predstavljeni u monografskim poglavljima knjige (Mara Bratoš, Sandro Đukić, Marko Ercegović, Elvis Krstulović, Antun Maračić, Ana Opalić, Silvia Potočki Smiljanić /SofijaSilvia/, Jasenko RasolŽarko Vijatović, Mirjana Vodopija, Ivana Vučić). Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja 2011. godine (utorak-petak 10.00−19.00, vikend 10.00-14.00; ponedjeljkom zatvoreno).

324 stranica; 15,1 cm x 21,6 cm, meko/tvrdi uvez
186 fotografija (boja, crnobijelo), tekst na hrvatskom i engleskom jeziku
ISBN: 978-953-6106-89-9 (IPU), 978-953-7703-08-0 (UPI-2M)
cijena: 200 Kn

O KNJIZI:
Što je fotografija? Nešto što izmiče, pisanje svjetlom, ili “tek” slika kojoj nedostaje svijet? Iako plošna, fotografija na nevjerojatne, ponekad uzbudljive načine, podsjeća na višedimenzionalnost svijeta. Ona je umjetnost koju se često doživljava kao izravnu, objektivnu i nedvosmislenu, no svoj je status i pravo lice tijekom 20. stoljeća nekoliko puta radikalno promijenila. Stoga se pokazuje potreba za novim teorijskim promišljanjima i interpretacijom viđenog. U knjizi Na drugi pogled. Pozicije suvremene hrvatske fotografije Sandra Križić Roban razmatra zbivanja na polju umjetničke fotografije u nacionalnom kontekstu, dovodeći pojedine autore u vezu sa zbivanjima na međunarodnom planu. Nakon uvoda u kojem medij određuje u povijesnoumjetničkom kontinuitetu slijedi jedanaest autorskih poglavlja – osobnih umjetničkih strategija koje potvrđuju osobitost fotografije kao autonomne stvaralačke prakse. Karakterizira ih raznovrsnost promišljanja statusa fotografije unutar umjetničkog, društvenog, političkog, nacionalnog, rodnog i ostalih konteksta.

O AUTORICI:
Sandra Križić Roban, dr. sc., povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica, zaposlena u Institutu za povijest umjetnosti. Istražuje suvremenu umjetnost u Hrvatskoj i Europi, fotografiju u Hrvatskoj od 1950. do danas, te modernu i suvremenu arhitekturu. Glavna i odgovorna urednica časopisa za suvremena likovna zbivanja Život umjetnosti od 2000. Zajedno s Nenadom Robanom vodila je program Galerije Križić Roban (1999.–2007.).

FB event.

Zagreb