Novosti

Najavljujemo prva ovogodišnja događanja Kvartovskog objektiva!

 

Grupa Tok, Pozdrav iz Zagreba, 1972.

 

U okviru ovogodišnjeg izdanja Kvartovskog objektiva najavljujemo predavanje likovnog kritičara Darka Šimičića, pod naslovom Privatno, javno i poneka razglednica.

Predavanje će se održati u Institutu Tomislav Gotovac (Krajiška ulica 29) u utorak, 25. svibnja u 18 sati.

Jedna je od karakteristika opsežnog i raznovrsnog opusa multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca (1937-2010.) težnja za širenjem i brisanjem ustaljenih granica. Gotovac se opirao nametnutim i zadanim ograničenjima u životu, a s jednakom se upornošću borio za slobodu javnog i umjetničkog djelovanja. Bio je žestoki zagovornik očuvanja gradskog ambijenta, od povijesno značajnih zgrada do intimnih detalja urbanog inventara. U svojim je akcijama čistio grad, skupljao smeće s ulica te uklanjao grafite sa zidova. Odnosio se prema gradu s osobitim respektom, kao prema živom biću. Zagreb, volim te!, naziv njegovog najpoznatijeg performansa, postao je sveprisutna uzrečica stanovnika Zagreba.

U predavanju, ukazat će se na neke primjere suodnosa privatnog i javnog u Gotovčevoj umjetničkoj praksi. Posebna će pažnja biti usmjerena na razglednice, danas već gotovo zaboravljene predmete međusobne komunikacije, a prezentirat će se primjeri inventivnih razglednica koje su izradili umjetnici, uključujući i Tomislava Gotovca.

U sklopu projekta Kvartovski objektiv, tijekom rujna će se održati i radionica izrade razglednica, u organizaciji Živog ateljea DK, o čemu ćemo obavijestiti naknadno.

 

Tomislav Gotovac, dopisnica-kolaž, 1975.

 

S obzirom na propisane epidemiološke mjere te ograničen broj mjesta (6) u Institutu Tomislav Gotovac, predavanju će se moći pristupiti, u isto vrijeme, i onlineputem Zoom aplikacije.

Molimo sve zainteresirane za praćenje predavanja uživo da svoje sudjelovanje obavezno najave na email adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) najkasnije do ponedjeljka, 24. svibnja, a prijave za online sudjelovanje primamo do 15 h na dan predavanja. 

_

Od daljnjih javnih događanja Kvartovskog objektiva za lipanj najavljujemo:

  • predstavljanje radova polaznika radionice kvartovskog soundscapea Nevidljivi zvuk u urbanom prostoru, pod mentorstvom multimedijalnih umjetnika Sare Salamon i Hrvoja Spudića10. lipnja, Galerija VN
  • prezentaciju umjetničkih koncepcija Yanxian Zhao i Jard van Everdink, umjetnica na rezidencijalnom boravku u Živom ateljeu DK, na temu privatnog i javnog te javnog kvartovskog prostora; 11. lipnja, Galerija Spot
  • posjet obiteljskoj kući i parku skulptura arhitekta Vjenceslava Richtera, u vodstvu više kustosice i voditeljice Zbirke Richter Vesne Meštrić; 15. lipnja, Zbirka Richter
  • obilazak Atelijera Bohutinsky te prateće predavanje arhitektice i teoretičarke arhitekture prof. dr. sc. Karin Šerman na temu utjecaja Bauhausa u arhitekturi Zagreba; obavijest o datumu i mjestu održavanja najavit ćemo u zasebnoj objavi.

Više informacija o lipanjskom programu objavit ćemo uskoro.

Pratite nas i dalje!