Novosti

Otvoreni poziv umjetnicima za sudjelovanje na 9.Organu Vida

Međunarodni festival fotografije Organ Vida objavio je poziv za domaće i inozemne umjetnice i umjetnike na temu – Novi građani koji je otvoren od 22. veljače pa sve do 1. travnja. Cilj je ovom temom interpretirati ideju Novog građanina koja nadilazi konvencionalno shvaćanje njegove izvorne definicije; ograničene na državu i grad te se od umjetnika traži da izraze svoj glas otpora, promišljaju građanina kao čovjeka-bez- mjesta, povrh privilegija, nacionalnosti ili privrženosti vlasti, da pokažu kontra-jezik; novo shvaćanje toga što znači biti živ i živjeti u (post)kapitalističkom svijetu obilježenom klimatskim promjenama. Svi zainteresirani više o temi natječaja mogu saznati na stranici Festivala te se prijaviti putem aplikacijskog formulara.

 

Natjecaj_Novi građani

 

Nakon završetka natječaja, o najinovativnijim će radovima odlučivati stručni žiri sastavljen od umjetnica i umjetnika Dane Lixenberg, Christine de Middel, Katrine Koenning i Pietera Hugoa, kustosice Muzeja suvremene umjetnosti Leile Topić te pisca i kritičara The Guardiana i The Observera, a odabrani će umjetnici svoje radove predstavljati kroz dvotjedno održavanje 9. Organa Vida u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 8. — 24. rujna 2017. godine.

 

Marina_Viculin_fotografija_Boris_Cvjetanovic

Marina Viculin, fotografirao Boris Cvjetanović

 

Glavna je novost ovogodišnjeg Festivala dodjela nagrade za hrvatske fotografe/kinje, koja će nositi ime po nedavno preminuloj, istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevih dvora, Marini Viculin. Dodjelom nagrade u iznosu od 25.000,00 HRK želi se motivirati zajednica domaćih umjetnika, a dodijelit će se jednom autoru/ici prema odluci međunarodnog žirija za projekt u nastajanju (work in progress) te za realizaciju izložb Seana OHaganae tijekom narednog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Prijave za nagradu Marina Viculin bit će otvorene do 1. srpnja 2017. godine. Više informacija o uvjetima prijave na poveznici, a svi zainteresirani prijave mogu slati putem web stranice www.organvida.com

Organizatori Organa Vida pojasnili su kako će se dodijeliti nagrada: “Tijekom godine dana rada na projektu, dobitnik potpore bit će obvezan uredničkom kolegiju dvaput prezentirati rad u nastajanju. Organ Vida će unutar okvira iznosa Nagrade osigurati galerijski prostor za završeni rad, kao i sredstva za produkciju izložbe te dati punu podršku odabranom umjetniku u promociji i distribuciji njegovog projekta na međunarodnoj fotografskoj sceni.”