Novosti

Nenormativnost ljubavnih emocija

Nakon što je prošle godine proslavio prvi “okrugli” jubilej – svoje deseto izdanje, Međunarodni festival fotografije Organ Vida ušao je u godinu zaokreta. Programom i organizacijom festivala odsad upravlja kustoski kolektiv formiran iz dosadašnjeg festivalskog tima, Luja Šimunović, Klara Petrović, Lea Vene, Barbara Gregov i Lovro Japundžić, a sam festival održavat će se bijenalno. Ipak, ova festivalska “off” godina bit će obilježena nizom programa i događanja, među kojima je i projekt pod nazivom ORGAN VIDA Sezona 01 Epizoda Ljubav, ostvaren u suradnji s festivalom Ekstravagantna tijela i kustoskim kolektivom Kontejner. U sklopu projekta organizira se međunarodna konferencija Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi, koja će se održati 21. rujna od 10 do 20 sati u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Kroz tri izlagačka panela predavači/ce će temi ljubavi pristupiti iz različitih perspektiva. Izlaganja će obuhvatiti analize intimnih odnosa s obzirom na nove načine preklapanja javnog i privatnog uslijed popularizacije društvenih mreža, zatim kritike diskursa prirodnih i društveno-humanističkih znanosti koji oblikuju dominantna shvaćanja ljubavi i seksualnosti te refleksije o odnosu ljubavi i umjetnosti (studije o reprezentacijama ljubavi u umjetnosti i promišljanja o prevođenju praksi ljubavi i brige u umjetnički rad). U suradnji s odsjecima za sociologiju i psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu konferencije bit će održan i okrugli stol na temu Može li mononormativnost prestati biti norma (u Hrvatskoj)? Razmatranje konceptualnih i empirijskih aspekata poliamorije, u sklopu kojeg će se diskutirati o poliamoričnim vezama – ljubavnim konfiguracijama u kojima partneri/ce sporazumno započinju i održavaju ne-binarne privržene, intimne i seksualne odnose. Također, na konferenciji će biti održano izvedbeno predavanje umjetničkog dua Blaue & Poppy u kojem će umjetnici govoriti o isprepletenosti svog umjetničkog rada i ljubavnog odnosa te ponovno izvesti važne trenutke svog umjetničkog ljubavnog arhiva. Detaljnije informacije o programu konferencije dostupni su na web stranici Organa Vida.

 

Alisha Doody, “How to Love”, 2016./2017.

 

Uoči održavanja konferencije, Organ Vida organizira i dvije samostalne izložbe: poljska umjetnica Karoline Sobel predstavit će svoj rad Ako si ti dobro, i ja sam dobro na izložbi u Galeriji Šira, čije je otvorenje zakazano za 17. rujna u 20 sati. Umjetnica se bavi poljskom LGBTQ zajednicom suočenom s problemima homofobije i isključenosti. Projekt propituje queer identitet, istovremeno kritizirajući socijalne norme u poljskom društvu. Queer identiteti reflektiraju se kroz prikaze intimnih portreta i fragmentarnih prizora Varšave. Umjetnica se posebno osvrće na koncept brige kao ranjivog, krhkog i često nevidljivog pojma koji podrazumijeva intimnost i blisku komunikaciju s drugima. U suradnji s bečkom galerijom OstLicht, u Galeriji Kranjčar 19. rujna u 19 sati otvorit će se izložba Zakorači ravno u moje srce kineskog fotografa Rena Hanga. Izložba donosi pregled njegovog radikalnog opusa kojim predstavlja portret vlastite generacije i komentira kinesko društvo. Intimne fotografije prijatelja, s dozom humora, propituju društvene i moralne tabue u Kinu, ali jednako tako progovaraju i o ljudskim odnosima, emocijama i prijateljstvima. Također, 17. rujna u 18 sati u Botaničaru predstavit će se nova fotografska knjiga Igora Ilića pod nazivom Fake it until you make it.

 

Ren Hang / ljubaznošću galerije OstLicht

 

U tijeku je i natječaj za Nagradu Marina Viculin, koju Organ Vida svake godine dodjeljuje pojedincima ili kolektivi koji se izražavaju u mediju fotografije. Novi pristup mediju, izvanredan talent, inovativnost fotografskog jezika, umjetnička kvaliteta, relevantnost teme, kao i jedinstvenost izričaja su glavni kriteriji kojima se vodi stručni međunarodni žiri u procjenjivanju najboljega rada. Novčani iznos od 25.000 kn dodjeljuje se jednom autoru/ici ili umjetničkom kolektivu prema odluci međunarodnog žirija za završetak započetog umjetničkog projekta i izložbenu prezentaciju tijekom narednog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Tijekom godine dana rada na projektu dobitnik/ca potpore obvezan je dvaput prezentirati rad u nastajanju žiriju od kojeg će dobiti komentare i smjernice, savjete i mentorship. Unutar iznosa koji se dodjeljuje kao Nagrada, Organ Vida osigurava galerijski prostor za završen rad, tehnički podupire njegovu izvedbu i postavljanje te tiska katalog uz kustosko usmjeravanje. Osim toga, Organ Vida daje punu podršku odabranom umjetniku/ci u promociji i distribuciji projekta na međunarodnoj fotografskoj sceni. Više informacija o uvjetima natječaja i prijavi može se pronaći na službenoj internetskoj stranici Organa Vida. Sama dodjela održat će se 6. listopada u Galeriji Kranjčar.