Novosti

Nova fotoknjiga Ane Opalić

Art radionica Lazareti izdala je novu umjetničku knjigu Dom fotografkinje Ane Opalić. Zagrebačka promocija održat će se 19.06. u 19h u Showroomu galerije Nova, Teslina 7.

Na promociji će uz autoricu govoriti Ana Dević i Vesna Teršelić. Dizajnersko oblikovanje knjige potpisuje Orsat Franković (Studio Flomaster).

 

PC5A7989

 

Autorica o radu: “Od početka 2010. do sredine 2014. godine radila sam kao snimateljica na projektu Osobna sjećanja na rat i druge oblike političkog nasilja od 1941. do danas udruge Documenta iz Zagreba. Cilj projekta bio je prikupiti pet stotina videosvjedočanstava osoba s neposrednim iskustvom rata. Putujući tako po cijeloj Hrvatskoj, imala sam privilegiju upoznavati ljude koji su bili voljni podijeliti svoju potresnu priču, ulaziti u njihove domove i dobiti njihovo povjerenje da mi dopuste da ih fotografiram. Upravo njihovi domovi jako su me ganuli kao scenografija utočišta i pripadnosti. Prečesto skromno ili siromašno uređeni, govorili su mi o nekom drugom vremenu i nekim teškim okolnostima. Dom kao mjesto sigurnosti i pripadnosti često u ratu postaje i razlog stradanja jer ljudi ne žele otići sa svoje zemlje, ne mogu povjerovati da moraju napustiti svoje ili jednostavno nemaju kamo otići. Tako naizgled nevažni, istrošeni predmeti postaju značajni rekviziti nečije sudbine.”

 

PC5A7946

 

 

 

PC5A7982