Novosti

O tihim svjedocima povijesnih događaja

U četvrtak, 24. siječnja u 20 sati u Galeriji Vladimir Bužančić u Zagrebu otvara se izložba Memorija. Otisci uništenja i pobuna života, na kojoj će biti predstavljeni radovi umjetnika Jake Babnika (Slovenija), Masakija Hirana (Japan) i Bojana Radoviča (Slovenija).

Ova skupna izložba bavi se fenomenom memorije koja se nalazi u genetskom kodu svih živih bića – pa tako i stabala. Stabla mogu živjeti stoljećima, mnogo duže od ljudi pa zbog toga često postaju tihi svjedoci povijesnih događaja. Memorija stabala nalazi se unutar njihove tjelesne strukture, ali nemamo mogućnosti da ju interpretiramo. Ta je memorija ambivalentna, kao slika bez danoga konteksta.

49398589_1812571542185531_8312190975501926400_o

Radovi trojice umjetnika referiraju se na neizbrisive tragove koje je ljudska vrsta ostavila u svom okolišu. Oni svjedoče o ljudskoj krhkosti i sitničavosti u odnosu na veličanstvenost prirode, kao i našoj sljepoći i ovisnosti o dominaciji nad planetom. No stabla su tajanstvena bića i o njima čovječanstvo zna vrlo malo, unatoč golemom znanstvenom i tehnološkom napretku. Stoga se postavlja pitanje: pohranjuju li stabla svoja sjećanja na isti način kao što u koncentričnim krugovima unutar debla ostavljaju tragove svoga rasta? I ako to rade, je li moguće iščitati ta sjećanja iz njihove unutarnje strukture? Tri umjetnika, Jaka Babnik, Masaki Hirano i Bojan Radovič, bave se tim pitanjima kroz tri vrlo različita pogleda, istovremeno propitujući samu prirodu medija fotografije. Koriste nekonvencionalne principe koji su daleko od klasičnoga prikaza fotografije pa stoga njihove slike često postavljaju više pitanja nego što pružaju odgovora.

Kustos izložbe je Miha Colner, a produkciju potpisuju Institut Sektor, Rostfrei publishing i Kuća fotografije Slovenija. Prateći tekst pisali su Miha Colner i Marina Gržinić.

Izložba će biti otvorena do 16. veljače, ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati te četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.