Novosti

Uloga umjetnosti u konstruiranju sjećanja na iskustvo rata

U sklopu programa Međunarodne i međusveučilišne suradnje, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gostuje dr. sc. Ann Murray, koja će tom prigodom održati dva predavanja. Osim toga, Ann Murray će u petak 18. siječnja u 18 sati u Galeriji Spot Ureda za fotografiju predstaviti knjigu Constructing the Memory of War in Visual Culture since 1914: The Eye on War, koju je kao urednica priredila za ediciju Routledge Research in Art and Politics (New York, 2018).

 

 

U knjizi je objavljeno dvadeset tekstova međunarodno relevantnih autora, proizašlih iz konferencije održane 2013. godine na Sveučilištu u Corku, Irska. Zbirka pruža uvid u transnacionalne, interdisciplinarne perspektive kojima su umjetnici uzvratili na ratna događanja, od Prvoga svjetskog rata nadalje. Većina autora istražila je veze između umjetničkog htijenja i ljudskog iskustva rata, razmatrajući ih iz pozicije izravnih svjedoka koji su svoj vizualni izričaj temeljili na osobnom iskustvu vojnika, žrtve, izbjeglice, zatvorenika, službenog umjetnika ili na neki sličan način. U objavljenim prilozima obrađene su teme posvećene propagandi, rodnim odnosima u ratno doba, poziciji žena kao umjetnika u ratu, traumi, ulozi umjetnosti u procesima sjećanja, identiteta, otpora i memorijalizacije.

Razgovor će voditi dr. sc. Leonida Kovač i dr. sc. Sandra Križić Roban.

 

Ann Murray doktorirala je 2017. godine na temu memorijalizacije Prvog svjetskog rata u djelu Otta Dixa. U svojim aktualnim istraživanjima fokusira se na utjecaj rata na vizualnu kulturu u prvoj polovici 20. stoljeća, zatim na odnose politike, društva i umjetničkog djela u kontekstu njemačke vizualne kulture između dva svjetska rata te na prikaze militatne muškosti. Trenutno dovršava knjigu o Ottu Dixu.

 

Više informacija o knjizi Constructing the Memory of War in Visual Culture since 1914: The Eye on War potražite na sljedećoj poveznici.