Novosti

Objavljena monografija Jasenke Bulj i Marca Radera “Susjedstvo Jelenje – Jelenje Neighbourhood”

Iako završen, program umjetničkih rezidencija kao dijela aktivnosti u sklopu Rijeka 2020 – Evropska prijestolnica kulture uključuje i nedavno objavljenu knjigu Jasenke Bulj i Marca Radera. Nastala je u okviru programa Vitamin D u općini Jelenje, gdje su umjetnici boravili kao prvi privremeni sugrađani. Temom su bili usredotočeni na jedinstveni mikro lokalitet Općine Jelenje kao najvećeg vodozaštitnog područja Primorsko-Goranske županije, interpretirajući kroz fotografiju gospodarenje vodom, prednosti i ograničenja života zajednice ovoga područja, ali i jedinstvenu prirodu koja daje okvir životu stanovnika Grobinštine.


Rječina, arterija života naslov je rada autorice Jasenke Bulj koja kroz prostornu instalaciju istražuje i bilježi tok rijeke, odnos čovjeka i vode, njezinu regulaciju i kontrolu toka. Video radovi u kombinaciji s crtežima nastalima na licu mjesta, te crnobijelim i kolor fotografijama, na neposredan način ukazuju na trenutak bivanja u novootkrivenim pejzažima. U krajnjoj svojoj poruci umjetnica iznosi poželjnost ravnoteže ukazujući na iscrpljivost prirode i njezinu moć, provocirajući misao o dominaciji nikad kritiziranog tehnicizma kojim je se obuzdava i dovodi u poziciju korisnosti i bezopasnosti. Međutim, humanističko-tehnički optimizam napretka poljuljan je svakim novim divljim ishodom te riječne bujice, ekstremnih klimatskih utjecaja i nikad ukroćene prirode. Uvijek iznova umjesto suživota inzistira se na kontroli. Jasenka Bulj podsjeća na slobodu, emancipaciju, dijalog s inteligencijom u koju smo svi integrirani. Pitanje te vrste emancipacije pitanje je budućnosti. Jasenkin rad vodi nas kroz cijeli proces nastajanja umjetničkog djela u kojem nas svaki segment uvodi u atmosfere koje finalizira u ekspresivnoj slikovnoj geografiji reduciranoj na svjetlo i tamu iznoseći na vidjelo svekoliki divlji eros.” (Iz uvodnog teksta Branke Cvjetičanin)

Radovi Jasenke Bulj snimljeni su analognim fotoaparatom formata 35 mm i digitalnim fotoaparatom za vrijeme Vitamin D rezidencije 2019. godine.

“Rad Marca Rädera usmjerava pogled na ono što nam svakodnevno izmiče iz perspektive ‘prisiljavajući’ naš pogled da beskrajno dugo motri pejzaž odmarajući se i spoznajući neke nove vizualne okolnosti. Tim dugim gledanjem, izoštravanjem i zamagljivanjem fokusa učimo se igrati i izdvajati dijelove stvarnosti s kojima se do sada nismo susretali na taj način. Umjetnik nam nenametljivo otvara prostor spoznavanja. Marc Räder fotografijom bilježi teritorije, vizualno dokumentirajući i subjektivno portretirajući implikacije života u svim različitostima perspektiva sagledavanja. Provodeći većinu vremena na otvorenim prostranstvima planina i polja Grobinštine, susrećući se s domicilnim stanovništvom, Räder eksperimentira u ovom slučaju sa suodnosima geografije, arhitekture i ljudskih aktivnosti ističući ljudsko djelovanje na okolinu i gotovo nevidljivo podastirući vizualnu kritiku i socijalno-politički komentar. Svojim apstraktnim fotografskim pristupom naglašava individualnost pogleda i pozicije gledišta. Osim toga, njemu kao Berlinčaninu, veliku utjecaj odigrala je i činjenica da je upravo Rječina povijesno uvijek predstavljala neku od povijesnih granica oko koje se događao život.” (Iz uvodnog teksta Branke Cvjetičanin)

Radovi Marca Rädera snimljeni su kamerom formata 4 x 5 za vrijeme Vitamin D rezidencije 2018. godine.

 

Jezik: hrvatski, engleski
Format: 33 x 33 cm
120 str.

Izdavač: Turistička zajednica općine Jelenje, 2020.
ISBN 978-953-49347-0-8