Novosti

Osnovana je nagrada nazvana po Hrvoju Polanu

Udruga Grain, koja izdaje istoimeni elektronski foto časopis, osnovala je novu fotografsku nagradu, nazvanu po prerano preminulom fotoreporteru Hrvoju Polanu. Novo priznanje bit će posvećeno mladim autorima s prostora bivše Jugoslavije koji u svom radu iskazuju kvalitetu, odvažnost i visoku profesionalnost, uz potivanje moralnih i etičkih kodeksa dokumentarne i novinske fotografije.

Grain i inače promiče i potiče razvoj i produkciju autorske dokumentarne i ulične fotografije temeljene na društveno angažiranoj formi, a Nagradu “Hrvoje Polan” dodijelit će u sklopu tradicionalne izložbe Grain Best Off, koja predstavlja odabrane fotografske eseje objavljene u časopisu tijekom aktualne kalendarske godine. Nagrada i izložba bit će cirkularnog karaktera, pa će se svake godine održavati u drugom gradu jedne od država bivše Jugoslavije. Ovogodišnja, premijerna dodjela održat će se u Beogradu.

 

Serija fotografija “Priče o besmislu” Hrvoja Polana, snimljene u Pojasu Gaze / izvor: grain.rs

 

Novom nagradom odaje se priznanje Hrvoju Polanu, zagrebačkom fotografu i jednom od najvažnijih autora s ovih prostora, koji je preminuo početkom travnja u 48. godini života. U svojoj bogatoj fotografskoj karijeri radio je, između ostaloga, za Slobodnu Dalmaciju, Jutarnji list i za Feral Tribune, kao i za strane agencije Reuters i Agence France Presse, a vodeći svjetski mediji poput The Guardiana, Newsweeka i Timea objavili su njegove radove. Njegove fotografije, nastale u gotovo tri desetljeća profesionalnog angažmana, vrijedne su vizualne bilješke i svjedočanstva ratova, nemira i društvenih konflikata na našim prostorima. Polan će ostati zapamćen po beskompromisnom pristupu i hrabrosti u borbi za istinu i pravovjernu informaciju, a ista načela nastavit će se njegovati i novoosnovanom nagradom koja nosi njegovo ime.