Novosti

Diplomska izložba Dee Botice u Galeriji f8

U utorak, 15. listopada u 19 sati u Galeriji f8 Akademije dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 8, Zagreb) otvara se diplomska izložba fotografija Dee Botice pod nazivom Delta Oscar Mike. Rad je nastao pod mentorstvom izv. prof. art. Darija Petkovića i doc. art. Jelene Blagović.

 

 

Riječ je o seriji fotografija koja prikazuje dvomjesečnu plovidbu mlade autorice teretnim brodom obalama Mediterana, Crnog mora te Zapadne Afrike. Motivaciju za putovanje autorica pronalazi u vlastitom nasljeđu i pokušaju razumijevanja muške obiteljske pomorske tradicije. Dea Botica, kao jedina žena među članovima posade, daje novu i osobnu perspektivu na život pomoraca. Fotografije brodske svakodnevice i intimne memoare objedinjuje u formu fotografske knjige i izložbe, pri čemu se “umjetničino dokumentiranje brodskog života odvija iz pozicije Drugog koja se u dominantno muškom prostoru ne odražava samo u jasnoj rodnoj distinkciji spram ostalih članova posade, nego i u jeziku administracije u čijim se spisima ona vodi kao ‘drugo’. Boravak autorice kao jedine žene na brodu govori o rodnoj obilježenosti pomorske profesije, dajući joj pritom jedinstveni pogled u pretežito maskuline prostore. Umjetničin odlazak na brod utoliko je simboličniji jer reprezentira dokidanje muške, obiteljske pomorske tradicije, označavajući tako njezino suočavanje s nedostižnim obiteljskim idealima”, kako u predgovoru ističe Leopold Rupnik.

 

 

Naoko nepovezane riječi “Delta Oscar Mike” dekodirane s NATO fonetske abecede, koja se na brodu koristi radi lakše komunikacije, znače DOM te istovremeno opisuju i brod i dom. Kompleksnost odnosa naizgled antipodnih pojmova broda i doma kontrastirana je motivima pomorskih pejzaža i unutrašnjosti teretnog broda. U formi antibrodskog dnevnika fotografije bilježe fragmente brodske svakodnevice, a prikazi se izmjenjuju od intimnog i poetičnog do deskriptivnog i općeg poimanja brodskog prostora.

Izložba ostaje otvorena do 2. studenog, a može se pogledati radnim danom od 12 do 19 sati ili subotom od 10 do 15 sati. Razgovor s autoricom i vodstvo po izložbi održat će se u subotu, 26. listopada u 11 sati.

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Prije Dee Botice svoj diplomski rad u Galeriji f8 izlagao je Luka Pešun (info), a slijedi diplomska izložba Denisa Butorca u studenom.