Novosti

Otvorenje izložbe: Ovo (ni)je moj svijet

Hrvatski fotosavez i web portal Suvremena hrvatska fotografija (Ured za fotografiju) najavljuju otvorenje izložbe Ovo nije moj svijet u subotu 5. rujna 2015. u 20.00 sati u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Koncepcija izložbe: Ana Opalić i Sandra Križić Roban
Likovni postav: Ured za fotografiju
Vizualni identitet izložbe: Hamper studio

 

DAVOR-SANVINCENTI-Stabilni-oksid

 

Nakon što je u organizaciji portala Suvremena hrvatska fotografija 2014. priređena izložba Fotograf u javnom prostoru u Galeriji Greta u Zagrebu, Ured za fotografiju odlučio je nastaviti s  produkcijom izložbi.
U suradnji s Hrvatskim fotosavezom koncipirali smo ovogodišnji postav u sklopu njihovih godišnjih izložbi fotografije, koje se održavaju 21 godinu za redom.

Izlažu: Boris Cvjetanović, Petar Dabac, Sandro Đukić, Marko Ercegović, Đorđe Jandrić, Josip Klarica, Hana Miletić, Jasenko Rasol, Frane Rogić, Davor Sanvincenti, Žarko Vijatović, Ivona Vlašić, Mirjana Vodopija.

Fotografija je sama po sebi uvijek ambivalentna. Nudi nam iluziju da smo nešto trajno zabilježili. Ali u prirodi je fotografske slike uvijek to, da je prividna i privremena.
Fotografija zauvijek ostaje opasno osjetljiva na svjetlost od koje je nastala i koja joj u konačnici prijeti uništenjem. Naš pogled na nju uvijek je privremen, iako je ono što je fotografijom zabilježeno trajno odabrano.

Željko Jerman je za svoj rad Ovo nije moj svijet (1976.) odabrao fotokemijski proces medija fotografije. Zašto baš sliku koja naočigled blijedi?
Taj se rad može doživjeti kao nasilno oduzimanje – jer Jerman fotografiji oduzima njezinu bit (mogućnost da piše svjetlom i bilježi) te umjesto toga kemikalijama na papiru ispisuje Ovo nije moj svijet. Naslijedili smo njegov ‘oduzet svijet’.

 

MIRJANA-VODOPIJA-Mlaka

 

Autori/cama pozvanima da sudjeluju na izložbi omogućeno je da sami odgovore na pitanje u kojoj mjeri i na koji način ovo jest ili nije njihov svijet. Rezultat su osobne priče koje će možda na prvi pogled djelovati utišano, kao da umjetnici iz pozadine komentiraju svijet koristeći medij fotografije kao vrstu posrednika. Posrednika između svijeta koji i jest i nije njihov/naš, koji je moguće prikazati i kritizirati estetikom.
Ne postoji jedan pogled na svijet. Iz mnoštva njih ne nastaje zajednička slika, tek putokaz u kom smjeru je moguće gledati. Unutar kadrova potencijalni je materijal spreman za čitanje i interpretiranje onog dijela svijeta koji će gledatelji ‘prisvojiti’. Diskurs koji nastaje u međusobnim interkacijama (umjetnik – medij – subjekt – promatrač) nikad nije neutralan. Jesmo li pouzdani ili nepouzdani svjedoci?

Za vrijeme izložbe održat će se nekoliko razgovora s umjetnicima i javnih vodstava.

Informacije o popratnim događanjima i pdf kataloga izložbe bit će dostupni na portalu SHF.

 

JASENKO-RASOL-Put

 

 

This post is also available in: English