Novosti

Otvorenje izložbe: Žarko Vijatović / Mamin fotoaparat 1990. – 1992.

S veseljem objavljujemo da Ured za fotografiju kreće s izložbenim programom u novoj galeriji na staroj adresi:

 

ŽARKO VIJATOVIĆ

Mamin fotoaparat
1990. – 1992.

Otvorenje i razgovor s umjetnikom u utorak 1. 9. 2015. u 19.00 sati.

Izložba je otvorena do 21. 9., radnim danom od 16.00 – 20.00 sati, ili prema dogovoru (telefonski, mailom).

 

montrouge4 copie

 

U Čanićevoj 6 osam je godina djelovala Galerija Križić Roban (1999. – 2007.). Nakon više godina i mnogih promjena na istoj je adresi uređen novi izložbeni prostor u kojem će se održavati izložbe u produkciji i organizaciji Ureda za fotografiju.

Na prvoj izložbi predstavljamo Žarka Vijatovića, fotografa koji preko dva desetljeća radi i živi u Parizu. Izbor iz serije Mamin fotoaparat fotografije su snimljene fotoaparatom Kodak Brownie Hawkeye, kojim se služila umjetnikova majka. Radi se o jednostavnoj box-kameri koja je 50-ih godina u Americi koštala par dolara. Vijatović je snimao na filmu formata 120 (6×6 cm), između 1990. i 1992. godine. Izložene fotografije snimljene su u Zagrebu i Montrougeu.

Majčine fotografije su poput svojevrsnog okidača; pomoću njih otkrio je posebnost koja ga je zaintrigirala i dovela u situaciju preispitivanja izražajnih mogućnosti pomagala koje se sastoji samo od kutije, jedne leće i jedne ekspozicije.

Snimljeni prizori možda već i zbog odabrane kamere i filma referiraju se na prošlost, no čija je to prošlost – umjetnikova ili njegove majke? Kasna svjetla koja se u titravim sjenama probijaju po površini stola, pogled kroz prozor i neobične perspektive odraza u prozorskim krilima koje pripomažu začudnosti scene upotpunjeni su naizgled strogim kompozicijskim odnosima u temeljima kojih je geometrija.

Zastarjela tehnologija posreduje tek dio njihove priče. Prizori povezuju putanje pogleda – majčinu iz davnih dana,  i nešto recentniju Žarkovu; oni su utočište odnosa o kojem ne doznajemo mnogo, tragovi nečega “čije nam je postojanje malo prethodilo” (R. Barthes).

Razmišljajući o prizorima koje je vidio netko drugi, Vijatović majčine fotografije postavlja kao nultu točku iz koje kreće dalje u istraživanje medija.

 

Žarko Vijatović rođen je 1952. u Washingtonu, SAD. Živi i radi u Parizu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1980. Član je francuskog Maison des Artistes od 1994. godine. Priredio je desetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Francuskoj te sudjelovao u nizu skupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade „Ilford“ za crno-bijelu fotografiju 1992. godine.

 

Žarko Vijatović
167 boulevard Sérurier
75019 Paris
+33618973011

zarko.v@free.fr

 

**************************************

Iduća izložba:

 

HANA MILETIĆ

Coif Mode

Otvorenje 22. rujna 2015. u 19.00 sati.

 

**************************************

 

This post is also available in: English