Novosti

“Pejsaž kao jezik” – panel diskusija u Galeriji Spot

Kao popratni program izložbe Udaljen od ljudi (Clear of People) Michala Iwanowskog Ured za fotografiju organizira panel na temu umjetničkih praksi koje svoje nadahnuće i/ili realizaciju traže u interakciji s krajolikom. Panel pod nazivom Pjesaž kao jezik održat će se u ponedjeljak, 2. listopada u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6). Kao govornici sudjeluju Sandra Vitaljić, Mirjana Vodopija, Sandro Đukić i Edo Popović, a razgovor će moderirati Lana Lovrenčić i Jelena Pašić iz Ureda za fotografiju.

 

4624990893

Fotografija iz serije “Udaljen od ljudi” M. Iwanowskog

 

Istražujući slojeve memorije u krajoliku kroz upisivanje intimnih/subjektivnih iskustava ili čitanje povijesnih taloga, u razgovoru s autorima nastojat ćemo otvoriti niz pitanja u širokom rasponu od pripreme i konceptualizacije umjetničkog djelovanja u prirodnom okruženju pa do subverzivnosti i aktualnosti ovakve umjetničke prakse.

Sandra Vitaljić magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala je iz područja povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
 Izlagala je u zemlji i inozemstvu, a njene fotografije nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i kolekcijama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, te u kolekciji Polaroid i Camera Austria.

Mirjana Vodopija diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama, sudjelovala na dvjestotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U svom umjetničkom radu izražava se kroz različite medije i njihova preklapanja. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija, kao i u druge muzejske i privatne zbirke. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, trenutno u zvanju izvanredne profesorice.

Sandro Đukić multimedijalni je umjetnik iz Zagreba. Diplomirao Akademiji likovnih umjetnosti 1989.; kao gostujući i redovni student boravio je na Kunstakademie Düsseldorf  u klasi Nam June Paika i Nan Hoover. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je niza stipendija i boravio je na nizu rezidencijalnih boravaka. Kao predavač je sudjelovao na više domaćih i međunarodnih simpozija. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama.

Edo Popović je književnik i publicist, aktivist i hodač, zaljubljenik u planine i prirodu. Bio je urednik književnog časopisa Quorum, surađivao je u Poletu i Studentskom listu. Radio kao profesionalni novinar, istaknuvši se serijom reportaža s hrvatskih i bosansko-hercegovačkih ratišta. Od 2000. djeluje kao profesionalni književnik i urednik u izdavačkim kućama. Njegovo trans-žanrovsko prozno djelo Priručnik za hodače posveta je Velebitu, nastala na temelju brojnih autorovih hodalačko-misaonih planirarskih tura.

 

U svom fotografskom projektu Udaljen od ljudi (Clear of People) poljsko-britanski umjetnik Michal Iwanowski rekonstruirao je epsko putovanje svog djeda i djedova brata koji su 1945. pobjegli iz sibirskog zatočeništva i na opasnoj „odiseji‟ prema rodnoj Poljskoj prepješačili više od 2000 kilometara. Slijedeći istu rutu sedamdesetak godina kasnije, Iwanowski prolazi istim krajolicima, proučavajući na koji su način osobne povijesti, zaogrnute povijesno-političkim događanjima znatno većih razmjera, „upisane‟ u prirodi. Priroda tako postaje svojevrsna metafora, mjesto na kojem se moguće zaustaviti i razmisliti o danas nevidljivim mikro-narativima iz prošlosti, ali i o sličnim izmještanjima, gubitcima i traganjima koji se događaju i dan-danas. Za Michala Iwanowskog njegovo se putovanje pretvorilo u sasvim drugačije iskustvo od onoga koje su proživjeli njegovi pretci: „ono što je započelo kao suptilna posveta njima, pretvorilo se u meditaciju o snazi ljudskog duha‟, kaže Iwanowski.