Novosti

Periferne povijesti – radionica s Marijom Kapajevom

Cutbacks, Maria Kapajeva, 2017.

 

Marija Kapajeva je estonska umjetnica koja živi i djeluje u Estoniji i Velikoj Britaniji. U svom radu, često usmjerenom na istraživanje individualne i kolektivne povijesti, osobito njezinih dijelova na margini interesa “velikih zajednica”, Maria Kapajeva se recentno usredotočila na svoje roditelje, kojima posvećuje posljednja svoja ukoričena izdanja. I dok je odnos s ocem preispitala tragajući za specifičnim trenutkom kad započinje priča, ilustrirajući je fotografijama iz očevog fotoalbuma s kakvima se mnogi od nas susreću posljednjih godina (You can call him another man, 2018.), “priču” majke započinje vlastitom željom iz djetinjstva, da – poput nje – postane tekstilna dizajnerica (Dream is Wonderful, Yet Unclear, 2020.). 

Kapajeva propituje važne suvremene teme – kulturne identitete i rodna pitanja koje razmatra u povijesnim i suvremenim kontekstima, upotrebljavajući vernakularnu fotografiju, fotografije pronađene na “buvljacima” ili u bespućima interneta. Uz navedeno, koristi se elementima prošlosti koji i danas odjekuju u ljudskim životima, poput oslikanih zidnih uzoraka, ili onih tekstilnih. Iza njih, komplicirane su, umrežene povijesne okolnosti, ljudske sudbine, migracije, odluke koje su mijenjale granice ili poticale njihovo prekoračivanje. U složenom intermedijalnom postupku nastaje svojevrstan “uzorak” – tekstualni, fotografski, otisnut na podlogu koja može biti trajna ili privremena. Uz navedeno, umjetnica osobitu pozornost posvećuje poziciji žena, ne samo u poziciji stvarateljica u umjetničkom kontekstu, nego i subjekata tuđih prikaza, ali i svih onih nepoznatih, “s periferije”, o čijim se sudbinama najčešće ne doznaje. 

 

10 Ways Not To Become The Invisible Woman after 40, Maria Kapajeva, 2020.

 

Umjetnička radionica sastoji se od uvodne prezentacije i razgovora (online putem Zoom aplikacije), zakazanih za ponedjeljak 21. 12. u 18.30, te mentorskog rada s polaznicima kroz idućih pet mjeseci. Kandidati će nakon uvodnog dijela radionice poslati svoja motivacijska pisma, na temelju kojih će se izabrati nekoliko polaznika s kojima će Maria nastaviti raditi idućih mjeseci. Radionica će se u cijelosti održavati na engleskom jeziku. Prijave na radionicu primamo na email adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) do ponedjeljka, 21. 12. ujutro. Na kraju će rezultati polaznika biti prikazani na pop up izložbi u Galeriji Spot, i u online formatu zaključne diskusije uz sudjelovanje publike (odluka o formatu razgovora donijet će se zavisno od epidemiološke situacije). Odabrani radovi bit će uvršteni u jesenski broj časopisa Fototxt, koji objavljuje Ured za fotografiju.

 

Interiors, Maria Kapajeva, 2012.

 

Maria Kapajeva je zadužena za umjetničko-istraživačku platformu Fast Forward: Women in Photography, koja djeluje na međunarodnom planu istraživanja i povezivanja umjetnica i istraživačica u tom području. Osim toga, stekla je BA u fotografiji na The University for the Creative Arts (UCA, Farnham) i MA na Studiju fotografije pri The University of Westminster (London). Recente međunarodne izložbe: Tallinn Art Hall (2020), Lithuanian Gallery of Photography (2020), Latvian Museum of Photography (2019), CBS Digital Art Space (Denmark, 2019), RIBOCA Biennial (Latvia, 2018), Kaunas Photography Gallery (Lithuania, 2018), Narva Art Residency (Estonia, 2017), WOAK Gallery (Poland, 2017), Detroit Oloman Gallery (USA, 2017).  Recentno prikazivanje video radova: VAFT Video Art Festival Turku (Finska, 2020), Luminocity Festival (Kanada, 2018), NexT Film Festival (Rumunjska, 2017) i Berlin Feminist Film Week (2016).  Nagrađena je stipendijom A Woman’s Work: Creative European Programme grant (2019-2020). Dobitnica je Runner-Up Award u organizaciji FOKUS Video Art Festivala, Danska (2018.), a 2016. dobitnica je Gasworks & Triangle Network Fellowship koji je iskoristila za rad u Kooshk Residency u Teheranu.  Objavila je dvije umjetničke knjige: You can call him another man (izdavač Kaunas Photography Gallery) bila je u užem izboru za Aperture Photobook Award 2018. Njezinu drugu knjigu Dream Is Wonderful, Yet Unclear objavio je Milda Books 2020.