Novosti

Petar Dabac – Potreti 1959.–1985. – Projekt preoblikovanja svijesti

 

18. 11. – 6. 12. 2019.

 

foto: Davor Konjikušić

 

Izložba portreta Petra Dabca (1942.), nastalih između 1959. i 1985. godine, evocira istoimenu izložbu i projekt Preoblikovanje svijesti br. 1, održanu 1987. godine u kultnoj galeriji Arhiv TD. Ovom izložbom prikazuje se dio opusa jednog od naših najvažnijih fotografa i kulturnih radnika – njegovi portreti nastali u rasponu od skoro trideset godina, koji su s vremenom nadrasli svoju originalnu funkciju i postali slika kojom se sjećamo niza umjetnika i kulturnjaka. Međutim, prisutna referenca na izložbu koja je već bila održana nije tek način da se prisjetimo rada galerije Arhiv TD, nego i da, nastavno na program osmišljen 1987., otvorimo niz (filozofskih) pitanja o samom mediju, kao i pitanje o sličnostima i razlikama između fotografije i poezije.

„Činjenica da sam nekada manje razmišljao i mnogo fotografirao, a da danas – što više razmišljam o fotografiji manje se njome bavim, ne zadaje mi nikakvih briga. Naprotiv, osjećam da konačno prodirem u čarobnu cameru obscuru od koje ne očekujem više ništa naročito. Tek običnu fotografiju.“ (P. Dabac, 1987.)

 

Petar Dabac (Zagreb, 1942.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih fotografa. Njegov fotografski rad započinje 1960. godine u ateljeu njegovog ujaka, Toše Dabca. Razmatrajući njegovo stvaralaštvo, koje se proteže preko pola stoljeća, Dabac se otkriva kao svestran umjetnik, neiscrpne znatiželje i ljubavi prema fotografiji.

Osim kao umjetnik, značajan je i kao kulturni radnik. Nakon smrti Toše Dabca, preuzima atelje i brine o njegovoj ostavštini te u istom prostoru 1980. godine pokreće specijaliziranu fotografsku galeriju Arhiv TD. Jedan je od pokretača te član uredništva časopis za fotografiju SPOT (1972.-78.). Od 1990. do umirovljenja, predaje fotografiju na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani.

Izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnik brojnih fotografskih nagrada i priznanja.