Novosti

Fotka u podne: “Vila Dalmacija” Duške Boban

U sklopu programske linije Fotka u podne, serije izlaganja u kojima se predstavlja jedan odabrani umjetnički rad u mediju fotografije, govorit će se o radu Titova soba iz fotografske serije Vila Dalmacija Duške Boban.

Treće izdanje Fotke u podne održat će se u subotu, 7. prosinca u 12 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb), kada će o navedenom radu govoriti njegova autorica, Duška Boban, te povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić.

Duška Boban, “Titova soba”, iz serije “Vila Dalmacija”

 

U seriji fotografija Vila Dalmacija Duška Boban prikazuje nekadašnju Titovu rezidenciju u Splitu, za javnost zatvorenu već više od pola stoljeća. Ipak, fotografije ove autorice ne zadržavaju se na razini znakova i simbola jednog izgubljenog vremena, već se gledatelju obraćaju kao upozorenje, ukazujući ne samo na prošlost, već i na sadašnjost. Ljudskih figura posve lišene kadrove interijera i eksterijera vile neizbježno je tumačiti i kroz optiku današnjice, pa je “ispražnjenost” prisutna na fotografijama posljedica i znak zanemarivanja i prevrednovanja nasljeđa 20. stoljeća, koje se događa posljednjih desetljeća. Potreba za zaštitom graditeljskih i kulturnih tekovina iz ovoga razdoblja danas je i više nego akutna, pa uloga koju ovi objekti, umjesto da stoje napušteni i prepušteni zaboravu i propadanju, mogu imati i danas u formiranju kulturnog identiteta Splita implicitno prožima koncept čitave serije, kao i drugih radova ove autorice. Pitanje promišljanja revitalizacije i resemantizacije Vile Dalmacije tako postaje jedan konkretan korak prema promišljanju budućnosti grada.

 

Duška Boban diplomirala je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza. Na Odsjeku vizualnih komunikacija pri Akademiji za likovnu umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani 2013. godine obranila je magistarski rad pod naslovom Javni prostor i građanska participacija: Aktivizam i kulturne prakse u Splitu posljednjeg desetljeća (mentor: redovni profesor Eduard Čehovin; komentor: izvanredni profesor dr. sc. Feđa Vukić).

Osnivačica je i članica Upravnog odbora Udruge za kulturu i umjetnost EKSCENTAR te članica Organizacijskog odbora i selektor Likovne radionice Šolta od 1998. do 2001. Sudjelovala je 1999. na umjetničkoj grafičkoj rezidenciji Expression of youth u Urbinu u Italiji i 2015. na rezidencijalnom programu Design for social change pri Schoool of Visual Arts u New Yorku. Od 2002. do 2006. radi u vlastitom dizajn studiju PROFESIONALCI+. Članica je Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Zagreb; Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika (HULU), Split; i Udruge za suvremenu umjetnost KVART, Split. Početkom 2011. pokrenula je neformalnu Inicijativu za Marjan, koja je organizirala niz događanja umjetničko-aktivističkog predznaka s ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja Park šume Marjan kao prirodnog i kulturnog dobra od nacionalnog značaja. Od 2013. članica je Upravnog odbora Društva Marjan, utemeljitelja zaštite okoliša u široj regiji. U Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu predaje stručne predmete fotografija, video i medijski projekti. Aktivna je na polju vizualnih umjetnosti, a njene se fotografije nalaze u kolekciji Galerije umjetnina u Splitu.

www.duskaboban.net