Novosti

Petar Vranjković u Galeriji Spot

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe Ich vermisse dich/ Das sind alles meine Freuden umjetnika Petra Vranjkovića. Otvorenje izložbe i razgovor s autorom održat će se u ponedjeljak, 16. ožujka s početkom u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

Iz predgovora izložbe Ane Bedenko izdvajamo:

 

“Umjetničko djelovanje Petra Vranjkovića intermedijskog je karaktera, na razmeđi fotografije, grafike, dizajna i konceptualne umjetnosti, a njegovu tematsku i organizacijsku okosnicu čini arhiv. Osobni arhiv koji konstruira dio je intimnog poniranja u vlastitu povijest, oslikavanje svojevrsne obiteljske emotivne i psihološke anamneze te stvaranje nove historiografije iz fragmenata obiteljske arhive. Autor stavlja naglasak na intimno razotkrivanje. Rad plete oko ove teme i formira fleksibilni sustav čija struktura počiva na emotivnim vezama, ali ujedno i vrlo sistematičnom, strpljivom i pedantnom istraživačkom i arhivsko-dokumentacijskom naporu.

U središtu izložbe nalaze se tek dva elementa – fotografija autorove majke i citat iz njezina dnevnika. Pročišćenošću izložbenog prostora odmiče se od prezasićenosti često spočitavane arhivskom toposu. Svi elementi mogu se analizirati kroz kôd duboke uronjenosti u povijest vlastite obitelji, u povijest prostora iz kojeg autor dolazi i koji napušta (Osijek), hraneći tako na neki način i ciklus majčine ispovjedničke prakse. Majčin govor lebdi u prostoru. Jezik kojim ona progovara izvorno je hrvatski, no Vranjković ga prevodi na njemački naznačujući tim činom latentne veze s poviješću rodnog prostora, ali i odmak od majčina pisanja – ono se u promijenjenom okviru otvara novim značenjima. Prevođenje se tako vrši dvostruko: i doslovno jezičnim alatom i rekontekstualizacijom iskaza. Citat uključuje i umjetnikova brata – njih dvojica njezine su dvije sreće. Majka stvara svoj arhiv, recipročno konstituirajući sinove kroz fragmente dnevničkog diskursa. Mi kao posjetitelji „čitamo“ majku, no “čitamo” i samog autora kako čita majku jer on je taj koji odabire i ekstrahira izložene fragmente njezina teksta.”

 

 

Petar Vranjković (1997.) mladi je transmedijalni umjetnik koji u umjetničkom radu koristi predmete iz (obiteljskih) arhiva, fotografiju, grafiku i dizajn. Studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu,
Odsjek za grafiku. Sudjelovao je u više samostalnih i grupnih izložbi unutar i van Hrvatske.

_

 

Izložba je otvorena do 31. ožujka.

 

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućen je sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

_

 

Radno vrijeme Galerije Spot:
Pon – Pet / 16 – 20 ili prema dogovoru

 

This post is also available in: English