Novosti

Periferne povijesti

 

14. – 18. 6. 2021.

 

 

Fotografije: Nika Petković

 

“Iznenadna” zajednička izložba Periferne povijesti nastala je kao rezultat petomjesečnog rada na istoimenoj radionici pod mentorstvom vizualne umjetnice Marie Kapajeve, u organizaciji Ureda za fotografiju. Nadovezujući se na temu radionice, a koja korespondira s autorskom poetikom Marie Kapajeve, usmjerene na istraživanje osobnih i kolektivnih identiteta te obiteljske prošlosti, četvero je polaznika razvijalo vlastiti umjetnički projekt.

Kao zaključak mentorskog rada, na izložbi će biti prikazani fotografski radovi i kolaži koji markiraju završetak prvih etapa u promišljanju i razradi umjetničkih koncepata autora.
Iako su koncepti temama i pristupom različiti, objedinjujuća je karakteristika radova njihova fokusiranost na osobne povijesti, priče i memorije, obiteljske, intimne narative i trenutke, afirmirajući važnost pojedinačnog iskustva u kolektivnom sjećanju. Istražujući bliskost, povezanost, kao i specifičnosti i partikularnosti u kolektivnoj percepciji, autori stavljaju u prvi plan ono što je (iz zajedničke povijesti) izbrisano, potisnuto ili sakriveno.