Novosti

Poziv na diskurzivno-didaktički program “Feministički kružok”

Najavljujemo događanja u okviru ovogodišnjeg diskurzivno-didaktičkog programa Galerije Spot – susrete u sklopu programa:

Feministički kružok

Prvi susret: ponedjeljak16. svibnja 2022. u 18 sati
Voditeljica: Tihana Bertek

Broj polaznica i polaznika je ograničen na 10 osoba. Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje u programu da se s kratkim motivacijskim pismom (ime, prezime, dob, interesi i očekivanja od programa) prijave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije do utorka, 10. svibnja 2022.

NOVI ROK: petak, 13. svibnja 2022.


Francesca Woodman, “Bez naziva”, iz serije fotografija Eel Series, Venecija, Italija, 1978.

Rad na istraživanju, izlaganju, promociji i afirmaciji ženske fotografije te autorica koje su se bavile fotografijom i kritikom, kao i edukativni rad u tom području, više je godina, u okviru različitih projekata, dio programa UzF-a. S obzirom da su teorija i kritika u području fotografije, a posebno feministička kritika, minimalno zastupljene u nastavnim planovima humanističkih i umjetničkih studijskih programa, postoji izražena potreba za upoznavanjem publike s autoricama i tekstovima iz ovog područja, ali i za međusobnom razmjenom stavova i znanja na temu ženskog pogleda u fotografiji.

Tijekom višemjesečnog trajanja programa, u ukupno šest susreta, do deset polaznika izabranih putem javnog poziva upoznat će se s teorijskim i kritičkim tekstovima te opusima fotografkinja te raspravljati na temu odabranog materijala. Kružok je namijenjen studentima i studenticama povijesti umjetnosti te srodnih humanističkih disciplina, mladim istraživačima i istraživačicama fotografije, kao i drugoj zainteresiranoj javnosti. Predviđeno trajanje svakog susreta je 90 minuta, a susreti su podijeljeni na teorijski i filmski dio. Filmski dio kružoka uključuje projekcije 3 dokumentarna filma posvećena ženama u fotografiji nakon čega slijedi moderirana rasprava. Teorijski dio kružoka uključuje čitanje i zajedničku diskusiju o teorijsko-kritičkim tekstovima, koji iz feminističke perspektive pristupaju temi fotografije ili umjetnosti općenito (Abigail Solomon-Godeau, Claire Raymond, Peggy Phelan, Rosalind Krauss, Elke Krasny i dr). Susrete će moderirati povjesničarka umjetnosti, urednica i autorica Tihana Bertek. Susreti će se održavati uživo, u Galeriji Spot, a u slučaju pooštravanja epidemioloških mjera, program će se održati online.

Frances Benjamin Johnston, “Self-Portrait (as ‘New Woman’)”, 1896.