Novosti

Poziv na radionicu skenografije i eksperimentalne fotografije

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju na događanja u okviru ovogodišnjeg programa – radionicu skenografije i eksperimentalne fotografije:

“Magični objekti: priroda, skeneri i društvo”

Datum: petak, 27. svibnja (16 –  20 h) i subota 28. svibnja (11 – 15 h)

Voditeljica: Teuta Gatolin

Broj polaznika/ica: 10

Radionički program promišlja geološke temporalnosti materijala koji čine naš svakodnevni okoliš, a rezultat su geoloških uvjeta u određenim epohama Zemljine davne povijesti. Tema detaljnije preispituje odnos materijala, ljudskog djelovanja i suvremene tehnologije, a teorijski se nastavlja na ideje Donne Haraway i geologinje Marcie Bjornerundo, odnosno na koncepte politemporalnosti i vremenske pismenosti. Radionicom se nastoji potaknuti stvaranje kulturne svijesti o ljudskoj prošlosti vezanoj uz geološku i ekološku prošlost planeta te odgovornosti sadašnjih generacija za one buduće.

Nakon kratkog teorijskog uvoda, polaznici radionice će se tijekom dva susreta kroz praktičan rad upoznati s načinima manipulacije svjetlom kako bi se dobio određen efekt u skenografijama – metodama kojima se pokretom ili podešavanjem postavaka skenera mogu ostvariti različite slike i efekti. Također, polaznici/ice će dobiti osnovna znanja kako skenirati razne materijale u umjetničke svrhe te kojim se tehnikama mogu kreativno iskoristiti tehničke zadatosti određenih skenera (poput fokalne duljine, veličine podloge za skeniranje ili rezolucije). Radionica je namijenjena prvenstveno studentima umjetnosti, ali i ostaloj zainteresiranoj javnosti (s obzirom na to da za sudjelovanje predznanje nije nužno). Prvi susret s polaznicama i polaznicima programa održat će se u petak, 27. svibnja od 16 do 20 sati, a drugi susret je zakazan u subotu, 28. svibnja od 11 do 15 sati.

Broj polaznica i polaznika je ograničen na 10 osoba. Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje u programu da se prijave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije do ponedjeljka, 23. svibnja 2022.

Veselimo se vašim prijavama! 🙂