Novosti

Poziv na sudjelovanje u čitalačkoj grupi

 

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u čitalačkoj grupi, koja je dio popratnog programa izložbe Horizont Ane Mušćet.

 

Ana Mušćet, Ruj, Horizont, 2021.

 

 

 Četvrtak, 16. prosinca u 18 sati

Galerija Spot

 

“Šta je horizont mjesta koje je zamišljeno da izbriše sve nade? Horizont: to su prije svega te napuštene vizure terena – danas napuštene, a nekada ispunjene zastrašenim ljudima – kojima dominiraju osmatračnice. Nalazi se, sasvim u dnu, greben drveća šume. Treba dakle pokušati usmjeriti pogled što dalje, iza logorskih ograda pod naponom, tamo gdje, kako se to kaže, priroda «uzima natrag svoja prava» i gdje možda još uvijek postoji pravo koje važi za ljude, a koje je upravo ovo mjesto tako efikasno negiralo.”
Kore, Georges Didi-Huberman

Na svijetu gotovo da ne postoji mjesto u koje nisu upisani tragovi ljudskog stradanja. Neka od njih opisana su u književnim djelima, neka pamtimo temeljem prepričanih svjedočanstava, dok nekim mjestima koračamo kao svjedoci, tražeći način da se identificiramo i suočimo s poviješću koja nas je neminovno odredila. Na koji način prostori u prošlosti obilježeni stradanjem postaju dio kolektivne svijesti zahvaljujući različitim vizualnim i tekstualnim reprezentacijama?

Sudionici čitalačke grupe okupit će se u četvrtak, 16. prosinca u 18 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb), a tom prilikom razgovarat će o fotografskom eseju “Kore” Georgesa Didi-Hubermana, o esejima Prima Levija iz zbirke “Utopljenici i spašeni” te o ulomcima iz knjige “Landscapes of Holocaust Postmemory” autorice Brett Ashley Kaplan.

Sudjelovanje na čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti na e-mail adresu info@officeforphotography.com, najkasnije do 15. prosinca (do kraja dana). Nakon prijave, svakom sudioniku/ci bit će poslani odabrani tekstovi koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe.