Novosti

Predavanje Ane Šeparović “Klasa i rod u međuratnoj fotografiji”

 

Platforma Zajednički fotografski narativi najavljuje predavanje povjesničarke umjetnosti Ane Šeparović.

 

 

Ponedjeljak, 20. prosinca 2021. u 18 sati
Galerija Spot (Čanićeva 6) i online 

 

Tema su predavanja uvriježene prakse prikazivanja klase i roda u međuratnoj fotografiji. Razmatrani korpus obuhvaća oko 350 primjera reproduciranih na stranicama specijaliziranih foto-časopisa koji su izlazili u Jugoslaviji tijekom međuraća – riječ je o fotografijama koje su bile izlagane na izložbama fotografije, cijenjene i nagrađivane. Napuštanjem klasičnog interpretativnog aparata, estetskih vrednovanja i oslanjanja na uobičajena povijesno-umjetnička tumačenja, fokus je usmjeren na analizu sadržaja fotografija; promatra se lik, djelatnost koju obavlja, predmeti koji ga okružuju, poza koju zauzima, radnja kojom je zaokupljen, prostor u kojem je smješten i emocija koju posreduje, i sve to s obzirom na učestalost pojavljivanja. Budući da se prikazivačke strategije radikalno razlikuju ovisno o tome prikazuje li fotografija muškarca ili ženu, odnosno građane ili pučane (radnike i seljake), uspostavljena je diferencijacija s obzirom na klasu i rod. Takav pristup rezultirao je kompleksnim razumijevanjem dominantnih prikazivačkih praksi i obrazaca, ali i pretpostavljenih društvenih asimetrija, te doveo do spoznaje na koji način onovremene fotografije izražavaju, odražavaju, ohrabruju i perpetuiraju stereotipiziranje određenih društvenih skupina.

_

Ana Šeparović doktorirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je kao urednica u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža; znanstvena je suradnica. Autorica je i suautorica knjiga, izložbi i brojnih znanstvenih radova iz područja likovne umjetnosti i kritike prve polovine 20. stoljeća.

_

Predavanje se održava uživo, a bit će ga moguće pratiti i online. Obavezne su prijave na email Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) za oba načina praćenja razgovora. Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje uživo da se prijave najkasnije dan prije održavanja predavanja, a za praćenje putem Zooma do 16 sati na dan događanja. Publika u galeriji dužna je slijediti epidemiološke upute i nositi maske.

_

Projekt Zajednički fotografski narativi financira Zaklada Kultura nova.