Novosti

Poznati su finalisti ovogodišnjih Rovinj Photodaysa

Proglašeni su ovogodišnji finalisti manifestacije Rovinj Photodays! Na natječaj je pristiglo 2500 prijava iz 16 zemalja svijeta, a o finalistima je odlučivao šesteročlani žiri: Hrvoje Slovenc, fotograf, NY (predsjednik žirija); Bruna Kazinoti, fotografkinja, HR; Ana Frangovska, Nacionalna galerija Makedonije, MK; Una Popović, Salon Muzeja savremene umetnosti, RS; dr. sc. Iva Prosoli, Muzej za umjetnost i obrt, HR; Matic Zorman, fotograf, SLO.

Žiri je imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja. U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavljaja zaista najbolje od prijavljenih radova.

“Bilo je apsolutno zadovoljstvo biti jedan od sudaca ovogodišnjeg natjecanja Rovinj Photodays. Također je bila čast raditi s drugim članovima žirija. Zajedno smo odabrali djela koja su vizualno i konceptualno odvažna. U svakoj kategoriji pronašli smo radove koji su nadilazili samo bilježenje stvarnosti. Odabrani fotografi su shvatili da nije dovoljno samo vidjeti zgradu, tijelo ili lice. Fotografije koje smo odabrali koristile su te teme kao alate za razgovore o većim temama. One nisu stvorene samo da bi pokazale stvari kakve jesu, već imaju svoje gledište” , istaknuo je predsjednik žirija Hrvoje Slovenc.

Sanne de Wilde i Benedicte Kurzen, “Land of Ibeji” / Umjetnički koncept: 1. mjesto

Ove godine se  među finalistima našlo 5 autora iz Hrvatske, 3 iz Italije, po jedan autor iz BiH, Mađarske, Nizozemske i Rusije te autorski dvojac iz Francuske i Belgije.Izložba radova ovih 13 autora bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 3. i 5. svibnja u Rovinju.

Festival će i ove godine biti ispunjen događanjima i referentnim izložbama te će uz prepun program posjetitelji imati priliku sudjelovati na nekoliko tematskih prezentacija, dvije velike modne radionice te prisustvovati nizu stručnih predavanja.

Tradicionalna suradnja MUO – Rovinj Photodays i ove godine uključuje zagrebačku izložbu nagrađenih radova u svim natjecateljskim kategorijama i njihovo uvrštenje u Zbirku novije fotografije MUO. Najboljim  autorima svake kategorije pripada statua “Kadar” te plaćeni boravak u Rovinju za vrijeme finala. Za osvojeno drugo ili treće mjesto autorima se dodjeljuje pisano priznanje. Radovi svih finalista, uz pripadajući katalog, bit će izloženi na velikoj izložbi finalista u Rovinju tijekom svibnja 2019.
U jesenskom terminu izložba se seli u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, koji je i partner Rovinj Photodays festivala. Odabrani radovi finalista ući će (u dogovoru s autorima) u fundus Muzeja za umjetnost i obrt. Dobitnik Grand Prix-a osvaja novčanu nagradu od 2.000 eura, nagradu sponzora Epson, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala u 2020. godini te vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.

Denis Butorac, “Diferit” / Moda: 1. mjesto

Finalisti Rovinja Photodaysa 2019.:

TIJELO/AKT
1. MILAN GIES
2. DENIS BUTORAC

ARHITEKTURA
1. CLAUDIO CERASOLI

DOKUMENTARNA
1. EMANUELE ARTENIO
2. STANISLAVA NOVGORODTSEVA
3. ALESSIO PADUANO

MODA
1. DENIS BUTORAC
2. ANĐELA VIDIĆ
3. EDVIN KALIC

PEJZAŽ
1. MARKO NOVOSEL
2. BARTUL PEJKOVIĆ

PORTRET
1. ANYA MIROSHNICHENKO
2. IVAN BUVINIĆ

UMJETNIČKI KONCEPT
1.SANNE DE WILDE & BENEDICTE KURZEN

Ivan Buvinić, “Stigma” / Portret: 2. mjesto

Radove finalista ovogodišnjih Rovinja Photodaysa pogledajte ovdje.