Novosti

Predstavljanje belgijskog umjetnika Stevea Van den Boscha u Galeriji Spot

Steve Van den Bosch

Dokaz

Ponedjeljak, 12. 12. 2022., 19.00
Galerija Spot, Ured za fotografiju, Čanićeva 6

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na predstavljanje belgijskog umjetnika Stevea Van den Boscha koje će se održati u ponedjeljak, 12. 12., u 19.00 u Galeriji Spot.

Vizualni izgled publikacije “Dokaz”, objavljene 2016. u izdanju Roma Publications iz Amsterdama, oponaša tradicionalni format umjetničke monografije, no potom polako destabilizira naizgled pouzdane i bjelodane karakteristike takve publikacije. Zamišljena kao samostalno umjetničko djelo, osim pukog dokumentiranja postupka, predstavlja i jedan od rezultata rada. Fotografije sadržane u knjizi izbor su od 39 radova koje je snimio Eric Germain Sapin iz Švicarske koji slovi kao međunarodni autoritet za forenzička vizualna istraživanja. Tekst objavljen u knjizi prilagođeni je članak iz istraživačkog laboratorija Sveučilišta u Lausanni (UNIL) pod Sapinovim vodstvom. Kao takav, umjesto da izravno komentira sam rad, tekst daje glas pogledu koji je dokumentirao moj rad. Pogledu, čije je svako obilježje subjektivnosti trebalo biti isključeno. Pogled i glas bez tijela, konstruirani u funkciji “zakona”, bilježe tragove njegova mogućeg kršenja.
U ovom slučaju, evidentirani tragovi ne odnose se na pravne povrede, već predstavljaju moju umjetničku praksu koja neprestano propituje vlastiti okvir. Čini se da je jedini zakon koji je prekršen onaj koji predstavlja jezik. Tekst “Rekonstrukcija događaja iz tragova slika: originalna metodologija”, izrečen istim bestjelesnim glasom, govori samo o vlastitu okviru kroz koji, prodire, no ostaje neobjašnjena, moja umjetnička metodologija. “Dokaz” će biti predstavljen u odnosu na “Inferpretation and Intection”, samostalnu izložbu na kojoj je prvi put izložen.

Steve Van den Bosch (1975., Belgija) fokusira se na naizgled bezizražajno, prešutno i obično. Njegov rad proizlazi iz istraživanja granica između nevidljivosti i izravne materijalnosti i, uz dozu apsurda, stavlja u perspektivu obilježja umjetničke produkcije, izlaganja i interpretacije. Brisanjem, udvostručavanjem, zamagljivanjem, rastavljanjem, preokretanjem ili pogrešnim ponovnim povezivanjem elemenata koji čine umjetničko djelo, nastaju predmeti i situacije koji neprestano potkopavaju vlastiti status umjetničkih djela i gotovo se ležerno referiraju na uvjete iz okoline iz kojih djelo može nastati i u kojoj se naknadno izlaže. Njegovi su radovi često svedeni na manju mjeru, što je mnogo manje vezano uz estetsku sklonost minimalizmu ili konceptualizmu, a većim je dijelom uvjetovano potragom za točkom u kojoj se djelo nastoji stopiti s kontekstom koji ga omogućuje. Umjetnik je sudjelovao na rezidencijama u HISK-u u Antwerpenu i Rijksakademie van beeldende kunst u Amsterdamu. Doktorirao je iz područja vizualne umjetnosti na Sveučilištu u Antwerpenu 2016 godine. Njegovi radovi prikazani su između ostalog u galeriji Front Room, Muzej St. Louis (SAD); Shanghai Biennale (CN); Kunsthalle Bern (CH); FormContent u Londonu (UK); Muzeju suvremene umjetnosti u Antwerpenu (BE); i Witte de With u Rotterdamu (NL). Van den Bosch trenutno radi kao istraživač i nastavnik na Odjelu likovnih umjetnosti umjetničkog sveučilišta LUCA u Bruxellesu.

This post is also available in: English