Novosti

Zajednički fotografski narativi: završna izložba u Sisku

Ured za fotografiju i Gradska galerija Striegl vas pozivaju na završnu izložbu programske istraživačke platforme Zajednički fotografski narativi, u četvrtak, 8. prosinca 2022. s početkom u 19:00 sati, u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku. Izložbu je moguće pogledati do 31. 12. 2022., a datumi svih popratnih programa bit će naknadno objavljeni.

Programska platforma Zajednički fotografski narativi kroz tri je godine djelovanja na području moderne i suvremene umjetnosti istraživala medij fotografije i načine kako je fotografija sudjelovala u društvenim promjenama, prikazivala ih i tumačila. S fokusom na fotografiju u privatnim arhivima, kao i u tiskanim medijima, počevši s razdobljem između dva svjetska rata, željeli smo kritički utvrditi okolnosti pojedinih događaja, prepoznati glavne aktere i uspostaviti kriterije evaluacije arhivskog sadržaja. Kritičkim sagledavanjem historiografskih činjenica, aktivno sudjelujemo u stvaranju novih znanja i interpretacija.

Platforma je namijenjena povezivanju raznovrsnih nezavisnih organizacija i institucija na području Republike Hrvatske, kako bi zajedničkim programom i aktivnostima jačali kapacitete i distribuirali rezultate, razbijajući ustaljene hijerarhije među ustanovama u kulturi te utječući na buduća umrežavanja i zajedničke projekte. Tijekom programske djelatnosti platforma u razdoblju od 2020. – 2022. godine, kroz niz radionica, panela, izložbi i predavanja, pokrenuli smo, i nastavljamo, raspravu o ulozi i važnosti fotografije u tiskanim medijima tijekom povijesti sve do danas. Na taj način želimo pozitivno utjecati na produkciju znanja i umjetničkih praksi, kao i na promociju humanističkih i umjetničkih područja kako bi ostvarili pozitivan pomak u odnosu na dosadašnji nedostatak interdisciplinarnih istraživanja medija fotografije.

Voditeljica projekta: Sandra Križić Roban (Ured za fotografiju)
AUTORI/CE ISTRAŽIVANJA I TEKSTOVA:
Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci
Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju, Zagreb
Ante Orlović, Zadar (nezavisni istraživač / independent researcher)
Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti Osijek
Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb
Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica
Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat, Rijeka
Alma Trauber, Gradska galerija Striegl, Sisak
INSERT: Ana Mušćet
Trogodišnji projekt je financiran od strane Zaklade Kultura Nova.