Novosti

Program održavanja fotografske radionice u sklopu projekta Arhivi umjetnica na mreži

 

Erika Šmider, Na sajmištu Jakuševac, 1974.

 

Fotografska radionica koju provodi Ured za fotografiju s umjetnicom Mašom Bajc, održavat će se tijekom svibnja, u prilagođenom izdanju.

Kao što je ranije najavljeno, na radionici polazimo od pitanja postoje li doista znakovite razlike između ‘muške’ i ‘ženske’ fotografije u odnosu na izbor tema, sadržaja i fotografskog jezika. Na ovo ćemo pitanje pokušati zajedno odgovoriti analizom i usporedbom vizualnih materijala, a potom i kroz seriju fotografskih zadataka u kojima ćemo istraživati pojmove ‘ženskog’ i ‘muškog’ pogleda i načina snimanja.
Provedba radionice planirana je kroz predavački i praktični dio. U predavačkom dijelu polaznici će biti upoznati s projektom Not Yet Written Stories i specifičnostima rada s privatnim arhivima i arhivskom ostavštinom umjetnika, a doznat će i pojedinosti o pozicijama žena u poslijeratnoj fotografiji u Hrvatskoj i specifičnostima ženske produkcije u mediju fotografije. Praktični dio radionice vodit će umjetnica Maša Bajc, a odvijat će se kroz prezentacije, diskusije i fotografske zadatke. Polaznici radionice upoznat će se s različitim aspektima ‘ženske’ fotografije (povijest, amaterizam, profesionalizacija, fotografija kao terapija – samoreprezentacija, žensko=političko, itd.).

Sudionici će radove nastale za vrijeme radionice prezentirati u odgovarajućoj formi te u skladu s epidemiološkim uvjetima, a o čemu će na vrijeme biti obaviješteni.

Predavanja će se održavati preko aplikacije ZOOM koju polaznici moraju instalirati na svojim računalima.

Program započinjemo uvodnim susretom s Mašom Bajc koji će se održati u četvrtak, 14. svibnja u 18.00 sati, a sastojat će se od upoznavanja, uvodnih informacija o radionici – što će se raditi, rasporeda aktivnosti itd., zatim uvodne prezentacije koja sudionik/ce uvodi u temu (a u svrhu čega će polaznicima biti unaprijed poslani materijali za lakše praćenje), kao i zadacima i uputama za njihovo izvođenje. Na kraju će polaznici moći postavljati pitanja. Svi detalji vezani uz daljnja radionička događanja i susrete bit će dogovoreni za vrijeme prvog online susreta.

Dan kasnije, u petak, 15. svibnja u 17.00 sati održat će se online predavanje Lane Lovrenčić o radu s privatnim arhivima i ostavštinama umjetnika, o njihovu značaju, perspektivi i mogućnostima. Na primjeru višegodišnjeg rada s Petrom Dabcem i njegovim arhivom, arhiv umjetnika shvaća se kao centralno mjesto interpretacije ne samo pojedinog opusa, već i šire kulturne i društvene slike vremena.

Slijedi predavanje Sandre Križić Roban o ženskoj fotografiji tijekom 20. stoljeća, naslovljeno “Rodno, ili ‘samo’ tehničko pitanje?”, koje će se održati u četvrtak, 21. svibnja u 17.00 sati. U predavanju će biti riječi o nekoliko načina kako žene ulaze u područje fotografije od početka 20. stoljeća nadalje, a osim povijesnog pregleda, ukazat će se i na tematiku njihovog sudjelovanja u foto klubovima.

Predavanja će, osim za sudionike radionice, biti otvorena za javnost uz obaveznu prethodnu najavu na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com).

Svi zainteresirani za sudjelovanje na radionici mogu se prijaviti do kraja tjedna na e- mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com).
Molili bi zainteresirane da se prijave što prije jer je broj sudionika ograničen.

 

O voditeljici radionice:

Maša Bajc fotografiju je magistrirala 2010. na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, Savezna država NY. Radi kao fotografkinja i edukatorica na području fotografije (predavala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, te vodila razne fotografske radionice). Aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.