Novosti

Promocija kataloga izložbe “Sve ili ništa” Marka Ercegovića

U četvrtak, 4. listopada u 19 sati u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu (Trg kralja Tomislava 20) održat će se promocija kataloga izložbe Sve ili ništa Marka Ercegovića, uz razgovor s umjetnikom.

Na izložbi, otvorenoj u rujnu na dvije zagrebačke lokacije – u Galeriji Spot (Čanićeva 6) i u Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20), autor predstavlja opsežnu seriju od gotovo 100 fotografija snimljenih u periodu od deset godina. Dio ciklusa, nazvan Sve ili ništa, posjetitelji mogu razgledati u Galeriji Spot, a drugi dio, Sloboda me plaši, izložen je u Institutu za suvremenu umjetnost. Izložba je na obje lokacije otvorena do petka, 5. listopada (utorak – subota 12:00 – 19:00 sati), a dan uoči zatvaranja publici će biti predstavljen prateći katalog, objavljen u suizdanju Instituta za suvremenu umjetnost i Ureda za fotografiju. Oblikovanje kataloga potpisuje Igor Kuduz.

 

MErcegovic_SveIliNista_ISU

Postav izložbe Marka Ercegovića u Institutu za suvremenu umjetnost / fotografija: M. Ercegović

 

„(…) Marko je već istraživao kretanje, pokrete ili male promjene, i to na dva ključna načina, od kojih oba predstavljaju neka od njegovih uvjerenja o pristupu fotografiji. Jedno je uvjerenje da fotoaparat kao stroj zadržava svoj dio autorstva svake fotografije, a drugo da svaka fotografija koju okine fotograf ovisi o njegovu kretanju i položaju tijela. (…) 
O tome što snima Marko kaže: Sve je fotografivo. U jednom času kaže da fotografija nikad nije vrjednija od prizora koji je zabilježila, ali istodobno i da su prizori koje bira zapravo neizabrani, spontani, da su snimljeni samo zato što je on kao fotograf negdje prisutan (…).“
(iz teksta Janke Vukmir)

„(…) U kompleksnoj harmoniji izložbenih postava (…) formiraju se pak posve novi međuodnosi između fotografija, nimalo fiksirani i krajnje neautoritativni. Za nestalne i gotovo beskonačne mogućnosti narativa koji stvaraju mnogo je manje važno što ove fotografije prikazuju od onoga što proizvode. U eroziji čvrstog i determiniranog značenja Ercegović otkriva mogućnost redefinicije fotografskog jezika, njegove gramatike i sintakse. (…)“
(iz teksta Jelene Pašić)

 

MErcegovic_SveIliNista_Spot

Postav izložbe Marka Ercegovića u Galeriji Spot / fotografija: M. Ercegović

 

Marko Ercegović rođen je u Dubrovniku, a živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je na odsjeku snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Dobitnik je nekoliko istaknutih priznanja, a njegov je umjetnički rad predstavljen na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba je ostvarena u suradnji Instituta za suvremenu umjetnost i Ureda za fotografiju, a realizaciju izložbe i objavljivanje kataloga omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik – Upravni odjel za kulturu i baštinu.

This post is also available in: English