Novosti

Radionica kućnih vježbi


Kućne vježbe 
zamišljene su kao vježbe komunikacije u kojima se postavljaju režirani (kratkoročni) zadaci s posebnim instrukcijama koje sudionici projekta daju jedni drugima. Kućne vježbe nude niz kreativnih vježbi koje se mogu lako ispuniti, s minimalnom opremom, uz samo malo napora i u jednostavnim prostorno-vremenskim uvjetima.

U sklopu izložbe Kućne vježbe u galerijama VN i Spot, Andrea Palašti istražuje alternativne metode razvijanja kreativnog mišljenja. U tom svjetlu, vježbe predstavljaju svojevrsne likovne, estetske i idejne vježbe razgibavanja, koje se temelje na razvijanju brzih rješenja bez „konceptualnih pretenzija“.


kucne vezbe2 ilustracija


Umjetnica Andrea Palašti održat će u Galeriji Spot (Čanićeva 6) u četvrtak 11.10. od 11 sati dvosatnu radionicu namijenjenu studentima umjetničkih akademija, na kojoj će govoriti o svom radu te o metodologiji koju primjenjuje, koje uzimaju za inspiraciju niz referenci iz povijesti umjetnosti, uključujući i pokrete iz 1960 /70-ih godina. Studenti će na radionici imati priliku izvesti i nekoliko kratkih vježbi u kojima će naglasak biti na korištenju mobilnih telefona kao medija za dokumentiranje, ali i na korištenju “second hand” fotografija za stvaranje novih narativa.
Zainteresirani polaznici se prijavljuju na mail uredzafotografiju@gmail.com i trebaju ponijeti mobilne telefone s fotoaparatom + kablove za prebacivanje fotografija te stari obiteljski album i/ili izbor od 15 pojedinačnih starih fotografija s greškom*

*greška se može interpretirati na bilo koji način, bilo tehnički – kao npr. preeksponirana slika; ili tematski – koja se tiče greške u samoj situaciji koja je predstavljena na fotografiji.

Andrea Palašti je vizualna umjetnica i trenutno radi kao docentica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za Nove likovne medije. Njezino stvaralaštvo nadilazi umjetničke i kustoske granice u kojima naglasak stavlja na pitanja kulturne geografije, povijesti i svakodnevnog života. Diplomirala je Fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnica je nagrade 54. Oktobarskog salona u Beogradu (2013), kao i Nagrade Iskre kulture Zavoda za kulturu Vojvodine (2016). U sklopu istraživačke stipendije Instituta za savremenu istoriju (Minhen/Berlin, EHRI 2016), boravila je u fotografskim arhivama Državnog arhiva (Berlin/Koblenc, Nemačka), Wiener biblioteke (London, Engleska) i Američkog memorijalnog muzeja holokausta – USHMM (Washington, SAD). Dobitnica je rezidencijalnih programa KulturKontakt (2018), Dig where you stand, Berlin, Njemačka (2016); Nida Art Colony, Techno-Ecologies residency (sa Isidorom Todorović), Nida, Litva (2013) i dr.

Više o autorici i projektu na:
www.andreapalasti.com
httpss://kucnevezbe.hotglue.me