Toplice

Bojan Mrđenović

Edicija F11, Ured za fotografiju

hrvatski / engleski

 

Tekst
Vesna Vuković

Izvršna urednica
Sandra Križić Roban

Prijevod na engleski
Duško Pijuko

Lektura
Dunja Aleraj Lončarić

Oblikovanje i prijelom
Ivana Vučić, Hamper Studio

 

Naklada: 165
43 ilustracije (boja)
72 stranice
145 x 205 mm
šivani knjižni blok tvrdog uveza

Tiskano u Hrvatskoj, Zagreb, lipanj 2016.
ISBN 978-953-58679-1-3 // CIP 000937311

 

Cijena: 15,00 EUR

“Bojan Mrđenović, kako smo također istaknuli, postavlja se u aktivnu poziciju, u poziciju promatrača. Ne zanima ga da nam ponudi uljepšane slike stvarnosti, nego da isporuči neku vrstu saznanja. Kao i u ostalim njegovim radovima, na djelu je opservacijska metoda kojom fotograf, poput etnografa, pomno bilježi ono što vidi, u ovom slučaju život u toplicama. Pritom se ne usredotočuje na ono skriveno, ne da se zavesti neobičnostima ni detaljima, nego otkriva ono tipično, svakodnevno. Etnografskom, a ne psihološkom metodom, mogli bismo reći, umjetnik gradi „prošireni portret” ili portret društva.”

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. U Zagrebu je 2011. diplomiraona preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti, a 2012. napreddiplomskom studiju snimanja na Akademiji dramske umjetnosti. Od 2011. godine aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je prve nagradefestivala Rovinj Photodays u kategoriji Arhitektura (2013.) i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (2011./2012.).
Medijem fotografije koristi se za bilježenje i analitičko propitivanje društvenestvarnosti. Kroz pejzaž i arhitekturu prikazuje društveni prostor, kretanja i mijene. Strenutačnim naglaskom na poslijeratni i tranzicijski pejzaž, propituje kako se različiteideje društvenog napretka reflektiraju u prostoru te kako politika i ekonomijaoblikuju društvene odnose i individualna iskustva.

Vesna Vuković kustosica je i istraživačica područja društveno angažirane umjetnosti,članica kustoskog kolektiva BLOK i prevoditeljica. Predavala je na Akademiji likovnihumjetnosti u Zagrebu (2007. – 2011.) te na Umjetničkoj akademiji u Splitu(2012. – 2013.). Piše i objavljuje u stručnim časopisima u zemlji i inozemstvu te jeurednica nekoliko publikacija iz područja suvremene umjetnosti. Od 2012. jedna jeod autorica emisije Stvarnost prostora na Trećem programu Hrvatskoga radija.

This post is also available in: English