Novosti

Razgovor s umjetnicom Anom Opalić i panel-diskusija “Dokumentiranje osobnog”

 

Ured za fotografiju organizira razgovor s umjetnicom i panel-diskusiju pod nazivom Dokumentiranje osobnog, u sklopu popratnog programa izložbe Martina (dnevnički zapisi 2009. – 2020.) Ane Opalić.

 

Razgovor s umjetnicom o njezinom radu Martina (dnevnički zapisi 2009. – 2020.) i panel-diskusija održat će se u ponedjeljak, 21. rujna u 19 sati putem ZOOM aplikacije.

 

U vrijeme hiperprodukcije fotografskih slika koje danas, više nego ikad, u neviđenim količinama cirkuliraju društvenim mrežama i internetom općenito, smatramo nužnim zaustaviti se na trenutak i razmisliti o ulozi fotografije kao osnovnom sredstvu uspostavljanja odnosa u sadašnjem društvenom kontekstu. O fotografiji kao rezultatu nevidljive komunikacije između promatrača i promatranog, o potrebi bilježenja svakodnevice, a time i odnosa s bliskim osobama, razgovarat ćemo u panel-diskusiji.

Osim Ane Opalić, u diskusiji će sudjelovati povjesničarka umjetnosti Rozana Vojvoda, vizualna umjetnica Petra Mrša te fotograf i snimatelj Jasenko Rasol.

 

Pozivamo sve zainteresirane za praćenje razgovora i diskusije da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije 2 sata prije početka programa.

 

 

Petra Mrša, iz serije Nova škola

 

Jasenko Rasol, iz serije Put

 

_

Ana Opalić diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se fotografijom, videom i dokumentarnim filmom. Samostalno izlaže od 1991. godine. Osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija. Redateljica je i snimateljica dva dokumentarna filma Još jednom (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.) i Lijek, 2018. koji su premijerno prikazani na festivalima Zagreb Dox i Dok Leipzig. Objavila je dvije knjige fotografija: Brsalje, 2017. i Dom, 2018. te u koautorstvu s arhitektom Davidom Kabalinom knjigu Dubrovački karavanski put, 2019. Živi i radi u Zagrebu.

_

Rozana Vojvoda diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala i doktorirala na Srednjeuropskom sveučilištu u Budimpešti na Odsjeku za srednji vijek. Od 2005. godine radi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, gdje 2013. godine postaje viši kustos. Ostvarila je niz izložbi i napisala brojne tekstove o modernoj i suvremenoj umjetnosti. U svojstvu stručne suradnice predaje na Sveučilištu u Dubrovniku na Odsjeku za humanističke znanosti, Povijest Jadrana i Mediterana te na Odjelu za umjetnost i restauraciju.

_

Petra Mrša diplomirala je fotografiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Njezini radovi dio su zbirki Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu te Muzeja grada Zagreba, a izlagani su na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Objavila je dvije umjetničke knjige. Posljednje četiri godine radi kao asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

_

Jasenko Rasol živi i radi kao samostalni snimatelj i fotograf u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, na odjelu Filmskog i TV snimanja. Godine 1991. studirao je na Sveučilištu u Glasgowu, na odsjeku fotografije. Od 1992. do 1996. godine radio je kao kamerman Reuters TV-a te je bio angažiran u dokumentarnim filmovima strane i domaće produkcije. Dobitnik je brojnih nagrada. Ostvario je više od 40 samostalnih izložbi, a sudjelovao je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. O njegovom radu izdano je 5 fotomonografija.

 

 

*Naslovna fotografija: Ana Opalić, iz serije Martina (dnevnički zapisi 2009. – 2020.)