Novosti

Poziv na radionicu “Totalni portret grada Zagreba (s naglaskom na Črnomerec)”

 

Mjesto održavanja: Institut Tomislav Gotovac, Zagreb, Krajiška 29
Datum: subota, 26. 9. u 10 sati

Predavač: Darko Šimičić
Suradnice: Maja Flajsig i Sara Simić

 

Kadar iz filma Glenn Miller 2000.

 

U sklopu projekta Kvartovski objektiv, Ured za fotografiju u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac, organizira radionicu Totalni portret grada Zagreba (s naglaskom na Črnomerec).

U prvoj rečenici sinopsisa za nikad snimljeni film Totalni portret grada Zagreba, Tomislav Gotovac zapisuje: Grad Zagreb je ljudsko biće.

Ova jednostavna, no istovremeno začudna konstatacija u sebi sadrži glavne ideje njegovog života i umjetničkog rada. Bio je prvenstveno filmmaker opčinjen pokretnim slikama i jazz muzikom, no njegov opus osim filmova čine kolaži, fotografije, akcije, tekstovi, govor, skulpture, performansi, ponašanje i mnoge druge raznorodne forme izražavanja. Mijenjao je fizički izgled, odijevanje i hod, koristio govor i geste, uveo psovku u kulturni prostor i bio neumorni zagovornik kreativne slobode. Bio je fasciniran urbanim prostorom i većinu svojih akcija i performansa izveo je na trgovima i ulicama Zagreba i brojnih drugih gradova. Okosnica radionice je paradigmatski tekst, sinopsis za eksperimentalni film iz 1979., za film koji nikad nije snimljen, ali koji je kao kreativna ideja i dalje vrlo poticajan. Riječima Tomislava Gotovca: Želio bih snimiti Zagreb na način kako pauk plete svoje mreže.

Prvi susret održat će se u subotu 26. 9. u 10 sati na Institutu Tomislav Gotovac. Tom prigodom, istraživač i kustos Darko Šimičić održat će uvodno predavanje tijekom kojeg će biti pokazani primjeri radova i akcija Tomislava Gotovca, vezanih za osobno promišljanje i djelovanje u privatnom i javnom prostoru. Nakon izlaganja prikazat ćemo dokumentarno-eksperimentalni film Glenn Miller 2000 koji na određen način sažima Gotovčevu umjetničku estetiku.

Radionica je namijenjena studentima umjetničkih akademija, društvenih i humanističkih znanosti i mladim umjetnicima, kulturnim antropolozima, povjesničarima umjetnosti, ali i zainteresiranim srednjoškolcima, koji će vođeni Gotovčevom idejom realizirati svoj “film” o Črnomercu – koji može biti u formi teksta (govorenog i/ili pisanog) ili u mediju fotografije i filma. Materijali nastali tijekom radionice će biti objavljeni na web stranicama Ureda za fotografiju te u završnoj publikaciji.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na radionici mogu se prijaviti do četvrtka 24. 9., na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com).
Maksimalan broj polaznika radionice je 8.

 

Totalni portret grada Zagreba, faksimil

 

Raspored radionice:

 

Subota, 26. 9. u 10 sati

Institut Tomislav Gotovac, Krajiška 29, Zagreb

 

Predavanje i projekcija filma Glenn Miller 2000 (produkcija HFS, 2000, 26 min.)

Predavač: Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac

 

Upoznavanje s polaznicima i zajedničko čitanje teksta Totalni portret grada Zagreba

Dogovor oko formata u kojem će realizirati svoje radove

 

Ponedjeljak, 5. 10.

Susret s polaznicima (online)

 

Ponedjeljak, 12. 10.

Susret s polaznicima (online) i finalizacija radova

 

Završno predstavljanje održat će se u Galeriji Spot (prema dogovoru, krajem listopada).