Novosti

Rezultati natječaja za programe Galerije Spot u 2018.

Nakon raspisa poziva za predlaganje izložbenih, radioničkih i predavačkih programa u Galeriji Spot u 2018. godini, savjet Galerije Spot u sastavu Maša Bajc (fotografkinja, asistentica na Odsjeku za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu), Sandro Đukić (multimedijalni umjetnik), Leonida Kovač (teoretičarka umjetnosti, izvanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), Hrvoje Slovenc (fotograf, predavač na County Collage of Morris u New Jerseyju), uz članice UzF-a, donio je odluku o odabiru predloženih projekata.

Od zaprimljenih prijedloga Savjet je odabrao projekte Kućne vježbe Andree Palašti i Scanning Cinema Benjamina Verhoevena, koji će biti realizirani 2018. kao dio godišnjeg programa u Galeriji Spot.

 

andrea palasti

Andrea Palašti

 

Kućne vježbe Andree Palašti predstavljaju kratke simboličko-interakcijske vježbe nastale kao odgovori na postavljene “zadatke” unutar polja obiteljske svakodnevice. Izvodeći ili dokumentirajući izvođenje vježbi u suradnji s članovima obitelji, autorica istražuje pojmove memorije, povijesti, ljubavi, ekonomije i/ili politike. Andrea Palašti je vizualna umjetnica i docentica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje i diplomirala. Doktorski studij završila je na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njezino umjetičko stvaralaštvo nadilazi umjetničke i kustoske granice, a naglasak stavlja na pitanja kulturne geografije, povijesti i svakodnevnog života.

 

Verhoeven_Sculptural_movement_2_2016

Benjamin Verhoeven

 

Benjamin Verhoeven, belgijski vizualni umjetnik koji uglavnom djeluje na području multimedije i videa, posljednjih godina intenzivno razvija projekt Scanning Cinema koji se sastoji od skeniranja pokretnih slika i njihove naknadne animacije. Verhoeven, preciznije, skenira tisuće i tisuće pojedinačnih filmskih sličica, da bi potom od novonastalog materijala stvorio stop animaciju. Njegovo redefiniranje procesa snimanja slike postavlja nova pitanja o odnosima između vremena i pokreta te originala i kopije, kao i, općenitije, o fenomenima vizualne informacije. Studirao je na KASK – Hogeschool (Kraljevska akademija lijepih umjetnosti) te potom na KISK (Visoki institut za vizualnu umjetnost) u Ghentu, a trenutno živi u Bruxellesu. Kustos izložbe je Marko Stamenković.