Novosti

Petra Mrša u HDLU

U utorak, 11.7. u 20.00 sati u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika, otvorit će se samostalna multimedijalna izložba fotografkinje Petre Mrše Changing Conditions, Changing Minds.

 

petra mrsa

 

Autorica je 2014. godine posjetila Kinu te bilježila putnika iz Europe u posjeti turističkim i nekim manje poznatim lokacijama Pekinga. Prateći ga rezigniranog, umornog, začuđenog, s leđa i u detalju, otvara put u segmente kineske kulture, koje naknadno razrađuje kroz režirane still life fotografije, video radove, tekstove, mape i artefakte. Spletom okolnosti, u nastaloj prilici i sasvim neformalnoj posjeti azijskom kontinentu, Petra otkriva još jednu priliku za prezentiranje i izražavanje otvorenosti prema drugačijem.

 

Petra Mrša rođena je 1985. u Rijeci. U Zagrebu je diplomirala: Fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti, Sociologiju na Filozofskom fakultetu i Psihologiju na Hrvatskim studijima. Izlagala je u brojnim muzejima i galerijama Njezin rad uvršten je u zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i  Platforme suvremene hrvatske fotografije. Radila je kao asistentica u Hoxton Gallery u Londonu. Trenutno je asistentica Fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Do sada je objavila dvije knjige: New school u izdanju Pazzini Editore i Vježbanje obitelji / Rehearsing family s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci kao glavnim izdavačem.  Dobitnica je nekoliko nagradi od kojih ističemo: VIG Special Invitation na ESSL Art award 2015, Ex aequo na 24. Slavonskom Bijenalu 2015, Najbolji  portfolio na Savignano Immagini Festival 2012. Sudjelovala u mnogim nacionalnim i internacionalnim projektima.

 

Izložba se može pogledati do 23. 7.